top of page

 

HwKS na ogledu živalskega vrta

 

 

 

Zadnjo nedeljo v marcu smo lastniki hovawartov ponovno izkoristili za druženje. Tokrat smo obiskali Ljubljanski živalski vrt. Nahaja se na južnem delu krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Sprehod s kužkom po živalskem vrtu  je zelo zanimiva izkušnja in dobra socializacija za naše hovije. Povedati je treba, da je Živalski vrt Ljubljana eden redkih živalskih vrtov na svetu, ki dovolijo obisk tudi psom.

 

Skupnega ogleda se je udeležilo 22 članov kluba in 9 psov. Po vstopu smo naredili  skupinsko sliko in se seznanili s pravili obnašanja psov v ZOO. Psi ne smejo vznemirjati živali z lajanjem in lastniki morajo za svojimi psi seveda pospraviti. Po celem območju ZOO so zato postavljene vrečke in smetnjaki za pasje iztrebke.

 

 

 

 

Na samem začetku so bili naši psi malce zmedeni od toliko novih vonjav. Nekateri so že vajeni živali, spet drugi so bili vseeno malo previdni in opazovali le od daleč. Bolj pogumni so povohali živali čisto od blizu, nekaterim smo morali malo pomagati s priboljški, da so se približali ogradi.  Veliko zanimanje pri naših hovijih je vzbudil kalifornijski morski lev, saj je bil s svojim izginjanjem pod vodo nekaj nenavadnega za njih, nekaj česar še nikoli niso videli. Firbčno so jih opazovali, se povzpeli kar na ograjo s prednjimi tačkami, da bi ja bolje videli to plavajočo »pošast«.

Vonj po medvedu je pri marsikaterem psu sprožil malce negotovosti, a po nekaj minutnem opazovanju so se tudi psi ojunačili in celo potisnili glavo čez leseno ogrado, da bi ja bolje videli. Za tigre je bila večerja pripravljena v prikolici oskrbnikovega avtomobila in Aro je strokovno ocenil, da bi bila tudi zanj taka večerja odlična.

Slon kljub svoji velikosti ni vzbudil pretiranega strahu pri naših psih. Z malo nasršeno dlako po hrbtu so ga mirno opazovali. Zadnja postaja so bile male surikate, ki so bile obenem tudi najzanimivejše za naše pse. Kot okamneli so stali pred stekleno steno in opazovali male živalce, ki so tekale sem ter tja. Z dvignjenimi repi in dvignjenimi ušesi so bili hoviji hitro pripravljeni za start. Male, hitro premikajoče živalce so v njih prebudile željo po igri. Pri enem hoviju celo tako zelo, da bi, če ga lastnik ne bi imel pod nadzorom, kaj hitro skočil čez ograjo.

Ogled je potekal v veselem vzdušju, psi so dobro prenesli nove vonjave in nepoznane živali brez večjih težav in vsi smo se strinjali, da je ogled bil zanimiv in poučen tako za nas lastnike, kot za pse.

 

 

Po dve in polurnem obisku ZOO smo se odpravili na KD Ljubljana, kjer smo člani kluba imeli svojo prvo redno skupščino.

 

Kako lepo smo se imeli, pa si lahko ogledate tudi skozi fotografije naše članice Tee Pavišič.

bottom of page