top of page

 

Standard pasme hovawart

 

FCI - Standard Nr. 190   /  12. 01. 1998 /  D

 

HOVAWART

 

Izvor: Nemčija

 

DATUM OBJAVE VELJAVNEGA STANDARDA: 12.01.1998

 

UPORABA / NAMEN: delovni pes

 

FCI klasifikacija:

2. skupina: Pinči in šnavcerji, molosi, švicarski planinski psi.

Sekcija 2.2. Molosi in pastirski psi, z delovnim izpitom.          

 

KRATEK ZGODOVINSKI ORIS: Hovawart je zelo stara nemška delovna pasma, katere ime izhaja iz srednjeveške nemščine:  Hova = dvorišče in wart = čuvaj. Od leta 1922 so začeli pasmo sistematično vzrejati z odbiranjem tipsko podobnih psov, ki jih je bilo še mogoče najti na kmetijah. Vanje so v začetku vkrižali tudi pse drugih pasem, kot so nemški ovčar, novofundlandec, leonberžan in še nekatere druge. S strogimi selektivnimi ukrepi so ponovno dosegli prvotni tip delovno uporabnega psa.

V matični domovini posvečajo veliko pozornost zdravstvenemu stanju hovawartov. Še posebej je s selekcijo in z vzrejo s psi, ki so brez znakov kolčne displazije, skozi desetletja uspelo skorajda zatreti oz. zmanjšati to obolenje pri tej pasmi na le nekaj odstotkov. Pričakuje se, da bodo ta prizadevanja dosledno upoštevali tudi v drugih državah oz. pasemskih klubih, v katerih pasmo vzrejajo.

 

SPLOŠEN VIDEZ: Hovawart je močan, srednje velik, rahlo iztegnjen, dolgodlak delovno uporaben pes. Razlikovanje po spolu mora biti jasno prepoznavno predvsem po obliki glave in telesni zgradbi.

 

 

POMEMBNA TELESNA RAZMERJA: Dolžina trupa znaša med 110 in 115% plečne višine.

 

VEDENJE IN ZNAČAJ: Hovawart je priznan delovni pes, ki je vsestransko uporaben. Po naravnih zasnovah je uravnovešen in dobrodušen, ima pa tudi obrambni nagon, je samozavesten ter obremenljiv, ima srednji temperament in zelo dobre zasnove za delo z nosom oz. zelo dober voh. Zaradi svojih harmonično usklajenih razmerij telesne zgradbe in še posebej močne vezi s človekom je še posebej primeren za spremljevalnega psa, psa čuvaja, obrambnega psa, reševalnega psa in za psa sledarja.

 

GLAVA: Hrbtišče nosu je ravno in tvori paralelno linijo z zgornjim delom glave. Gobec in lobanjski del glave sta približno enake dolžine. Koža na glavi je tesno prilegajoča.

 

ZGORNJI DEL GLAVE:

Lobanjski del: Močna glava ima široko, zaobljeno čelo.

Stop: Dobro razpoznaven.

 

OBRAZNI DEL:

Smrček: Nosnici sta dobro razviti, pri črnih psih in črnih psih z ožigi je črno pigmentiran, enako velja tudi za svetlo obarvane hovawarte, kjer pa je dopustna tudi “kožna obarvanost” smrčka (začasna izguba temne pigmentacije na smrčku).

Gobec: močan, gledano s strani, kakor tudi od zgoraj, se rahlo zožuje.

Ustne: dobro priležne.

Zobovje/ugriz: Značilno popolno, krepko zobovje škarjastega ugriza,  ki ga tvori 42 zob skladno z zobno formulo. Zobje so vertikalno umeščeni v čeljust, dopusten je kleščast ugriz.

Oči: So ovalne oblike, ne smejo biti niti globoko ležeče niti izbuljene. Njihova barva je temno do srednje rjava. Očesni veki se tesno prilegata.

Uhlja: Ohlapno prilegajoča trikotna, viseča uhlja sta visoko in široko nastavljena, tako da optično razširjata zgornji del glave, in segata najmanj do  kotov usten. Njuni konici sta rahlo zaobljeni. Kadar je pes sproščen, visita plosko ob glavi, ob vznemirjenju/pozornosti ju lahko pes postavi nekoliko naprej. Njun prednji rob leži, gledano od strani, približno na polovici med očesom in zadnjim delom glave (zatiljem).

 

 

VRAT: Močan vrat je srednje dolg, koža je tesno prilegajoča.

 

TELO:

Hrbet: Je raven in čvrst.

Ledja: Ledveni del je močan in nekoliko daljši od križca.

Križec: Je rahlo padajoč in srednje dolg.

Prsa: So široka, globoka in močna.

 

REP: Gosto odlakan rep sega prek skočnega sklepa, toda ne do tal. Glede na razpoloženje ga pes nosi prosto spuščenega ob telesu ali ga zavihti visoko nad hrbet.

 

OKONČINE

PREDNJI DEL: prednji nogi sta močni in gledano od spredaj oz. od strani ravni in navpično postavljeni.

Pleča: Dobro mišičasta. Plečnica je dolga, prečne lege.

Nadlahtnica: Dolga, dobro priležna.

Komolca: Se prilegata prsnemu košu.

Zapestji: Močni.

Dlani: Zmerno prečno položene.

ZADNJI DEL: Zadnji nogi sta močni, od zadaj gledano navpično postavljeni, dobro okoteni.

Stegno in goleno: Dobro mišičasti.

Peta oz. skočni sklep: močna, nizko postavljena.

ŠAPE: Šape so zaobljene, krepke in kompaktne. Prsti so izbočeni in tesno sklenjeni, sledniki se odstranijo, razen v državah kjer je to prepovedano z zakonskimi določbami. Kremplji so črno pigmentirani, razen pri svetlih hovawartih je dopustno, da so manj pigmentirani.

 

 

GIBANJE: Hovawart se gledano od spredaj in od zadaj giblje paralelno in izdatno. V kasu kaže dolg izkorak prednjih ter dober odriv zadnjih nog.  

KOŽA: Koža se v celoti tesno prilega. Pri črnih psih z ožigi in pri črnih psih ima rahel modrikast, pri svetlih pa pretežno roza odsev.

 

KOŽUH:

DLAKA: Gosta dolga dlaka je rahlo valovita in priležna, z malo podlanke. Daljša je na prsih, po trebuhu, na zadnji strani prednjih nog, stegen in po repu. Na glavi in na sprednji strani nog je kratka. Kožuh je strnjen, tako da dobro varuje pred vremenskimi razmerami.

 

 

BARVA: So v treh barvnih različicah: črni z ožigi, črni in svetli = blond*

  • Črna z ožigi: kožuh je črn in svetleč, barva ožigov je srednje blond. Na glavi se ožig začne na polovici pod nosnim mostom in sega do kotov usten ter se nadaljuje v ožig na vratu. Ožiga nad očmi sta v obliki dveh pik in sta razločna. Ožiga na prsih sta dve lisi, ki sta med seboj lahko tudi povezani. Na prednjih nogah segata ožiga, gledano od strani, od prstov do dlani in od zapestja naprej le še na zadnji strani vse do komolcev. Na zadnjih nogah sta ožiga, gledano od strani do višine pet in nato le še kot ozki črti na sprednji strani nog do dimelj. Ožig je tudi pod repom. Na vseh opisanih mestih so ožigi jasno razmejeni. Posamezne manjše bele lise na prsih, na prstih in konici repa so dopustne. Sluznice in kremplji so črno pigmentirani.

 

  • Črna:  kožuh je črn in svetleč. Posamezne manjše bele lise na prsih, na prstih in konici repa so dopustne. Sluznice in kremplji so črno pigmentirani.

 

  • Blond:  kožuh je srednje blond, svetleč in je proti trebuhu in na nogah svetlejši. Posamezne manjše bele lise na prsih, na prstih in konici repa so dopustne. Sluznice in kremplji so črno pigmentirani.

 

VIŠINA:

Plečna višina:        

  • Psi           63 - 70 cm,

  • Psice       58 - 65 cm.

 

HIBE: Vsako odstopanje od navedenih lastnosti se obravnava kot hiba, pri čemer je treba z opisom jasno določiti v kolikšni meri le ta odstopa od določil standarda.

 

DISKVALIFIKACIJSKE HIBE:

Splošen videz:  psi in psice, ki po fenotipu ne ustrezajo pasemskemu standardu. Izrazito možate psice. Izrazito ženski psi.

Razmerja: zelo odstopajoča razmerja telesne zgradbe.

Obnašanje in značaj: agresivni, plahi, streloplahi , nedejavni oz. otopeli  psi.

Glava:

Neizrazit stop. Modre oči ali večbarvne oči (neenotne barve).

Pokončna, prepognjena, odprta ali štrleča uhlja.

Predugriz, podugriz, križni ugriz. Manjkajoča več kot 2 zoba izmed štirih P1 in dveh M3, ali manjkajoč kateri koli drugi zob.

Vrat: izrazita podgrlina ali zelo ohlapna koža na vratu.

Telo: zelo uleknjen ali zelo izbočen hrbet. Ozka ali sodčasta prsa.

Anomalije repa, močno prekratek rep, izrazito v krog zvit rep.

Okončine: izrazito nadgrajen zadnji del.

Tip dlake: pretežno skodrana dlaka (zaokroženi kodri).

Barva kožuha:

Splošno: barve, ki jih standard ne navaja, npr. modro-siva, divje barve, rjava, bela, lisasta, blond s sajastim pridihom ali prevladujoča večbarvnost.

Bele lise. Posamezne bele dlake na notranji strani stegen niso diskvalifikacijska hiba.

Črna z ožigi: sive ali rjave lise izven predelov predpisanih ožigov.

Pretežno drugačna kakor črna podlanka. Pretežno sivi ali belkasti ožigi.

Črna: sive ali rjave lise. Pretežno drugačna kakor črna podlanka.

Blond: posamezne bele dlake na nosnem mostu (nad smrčkom) niso diskvalifikacijska hiba. Po vsem telesu rdeče-blond barva, brez osvetlitev. Belkasto-blond, tudi na uhljih. Očitne bele lise oz. ožigi. Temne lise ali temna maska na obrazu.

Velikost: prenizka. Previsoka za več kot 3 cm

 

Pse, ki kažejo očitne psihične ali vedenjske motnje, je treba diskvalificirati.

 

N.B.: Samci morajo imeti modi normalno razviti in spuščeni v modnik.

 

* blond: tujka, ki pomeni svetlolas, plavolas ; v Sloveniji se trenutno uporablja izraz : zlatorumen, vendar:

je za pasmo  specifično, da standard ne definira odtenka barve in navaja le »blond«. Kot že pojasnjeno, pomeni nedoločeno svetlo barvo; ni ne rumena, ne zlata, ne peščena, ne oranžna in ne rdeča. Zajema pa dejansko vse te barvne odtenke. Zelo pomembno je, da se za pravilno svetlo obarvanost smatra le tista, kjer je plašč temnejši od barve na spodnjem delu telesa (trupa, nog, repa).

 

(Kot zanimivost: pri črnih psih z ožigi se v primeru, kadar so ožigi obarvani zlatorumeno, smatra, da niso optimalne barve – bili naj bi namreč nekoliko temnejši: t.i. srednje blond barve. Torej idealna barva ožigov je nekoliko temnejša od »zlatorumene«  barve in enak barvni odtenek je tudi osnovni ton  – obarvanost plašča – za blond/svetle hovawarte.)

 

 

 

Prevod: avgust 2014

Dušica Bučer, mednarodna FCI sodnica za pasmo hovawart

in

Katja Krajnc, mednarodna FCI sodnica in strokovna prevajalka za nemški jezik

bottom of page