top of page

Pogosta vprašanja

 

 

Ali je hovawart res pravšnji pes za vas, boste najlažje spoznali ob prebiranju odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja o pasmi. Odgovori na vprašanja vam bodo zagotovo v veliko pomoč pri izbiri vašega bodočega družinskega člana. Vsi tisti, ki hovawarta že imate, pa boste ob prebiranju spodnjih vrstic morda prišli do kakšnih novih spoznanj v razumevanju lastnosti te pasme.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

1. Kaj pomeni njegovo ime in od kod izvira?

Pomen imena lahko prevedemo kot čuvaj imetja ali čuvaj dvorišč. Pasmi je pred desetletji grozilo izumrtje, zato so pri ponovni vzreji sodelovale različne kmečke pasme psov, ki so jih našli v nemškem sredogorju in na področju Schwarzwalda (v Črnem gozdu). Med njimi so švicarski planšarski pes, novofundlandec, kuvasz in leonberžan, najverjetneje pa tudi seter, starodavni nemški ovčar, izključena pa niso niti ugibanja o pretakanju hrtove krvi. Današnji hovawart je buden, igriv, inteligenten in zelo vdan pes. Je tudi samozavesten in zelo šarmanten. Seveda so kmečki čuvaji - kot so včasih imenovali pse, ki so imeli določene podobnosti z današnjim hovawartom in so omenjeni v nekaterih zapisih iz prejšnjega stoletja - samo od daleč sorodni današnji vzreji.

 

 

2. Kaj pomeni standard?

Priznane pasme so uradno opisane v standardih. Standard za hovawarta je opisan pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI) pod št. 190. Po klasifikaciji standarda spada hovawart v drugo vzrejno skupino, kamor se uvrščajo pinči, šnavcerji, molosi ter švicarski planšarski psi. Standard pasme nam pove, kakšen naj bi bil idealen izgled predstavnika pasme in kakšen naj bi bil po značaju. Pri razstavah se od sodnika zahteva, da se ravna po njem, v navedenih merilih za ocenjevanje kakovosti. Prav tako standard usmerja vzreditelje, da si ti prizadevajo vzrediti pse, ki kar najbolj ustrezajo tipičnemu predstavniku pasme. V standardu so opisane tudi napake, ki nas v najslabšem primeru opozarjajo na morebitno vzrejno prepoved.

 

 

3. Kakšno telesno zgradbo ima?

Hovawart je pes, ki je skladno razvit in proporcionalen, kar pomeni, da je močne postave in ima masiven videz. Hovawart ima, kot rečeno, med svojimi predniki novofundlandca, vendar je po zgradbi precej lažji in bolj atletski. Ena izmed posebnih značilnosti hovawarta je zagotovo ta, da obstaja velika razlika med videzom psa in psice. Psi so močnejše zgradbe, kar je opazno že na prvi pogled ter imajo večjo in širšo glavo. Zato marsikdo psa in psice niti ne pripiše isti pasmi. Vendar morajo lastniki psic vedeti, da so vidne telesne razlike med spoloma zelo zaželene.

 

Potrebno je tudi dodati, da lahko obstajajo znotraj pasme oziroma držav, od koder izvirajo posamezne vzreje, precejšnje razlike v zgradbi telesa in to neodvisno od spola. Nekateri pri vzreji dajejo prednost lažjemu tipu psov, ki so pogosto živahnejše narave in prevladujejo predvsem v delovnih linijah. Spet drugi dajejo pri izbiri samcev in samic za parjenje prednost močnejši konstituciji. Ne glede na to iz katere linije izvira hovi, kot mu pravimo ljubkovalno, je pes daljši kot višji. Dolžina trupa naj bi bila v razmerju 110 do 115% glede na višino plečke. Vendar pa nikar ne pozabite na čas odraščanja, saj psi te pasme dokončno odrastejo šele pri treh letih. Zato se ne smete čuditi mladiču, pri katerem prav nič "ne paše skupaj."

 

Eden najlepših okrasov pri hovawartu je vsekakor rep. Zaželeni so dolgi, košati repi, po standardu naj bi segali pod skočni sklep, vendar ne do tal. Rep je pomemben del pasje govorice, ki nam vselej pove, kakšnega razpoloženja je. In temu primerno je z menjavo razpoloženja tudi nošnja repa nekoliko drugačna. Na primer, kadar hovawart zasluti kaj zanimivega, ga dvigne strmo nad hrbtno linijo, v sproščenosti in mirovanju pa je ob telesu, spuščen navzdol. Včasih lahko vidimo hovije z močno nategnjeno repno konico ali primere, pri katerih je nošnja repa izrazito visoka in močno zavihana. To so seveda manjše lepotne napake, ki naj bi jih vzreditelji pozorno opazovali.

 

Glava naj bi bila krepka, z močno označenim stopom. Stop je prehod med čelom in nosnim hrbtom, ki naj bi bil raven. Močnejši psi imajo v večini lepo izražen stop in v razmerju z glavo močan gobec, to daje glavi plemenit videz. Ni pa zaželena tako imenovana glava "skoraj brez stopa".

 

Za korekten (pravilen) videz sta pomembna tudi pravilno nastavljena uhlja, ki se rahlo prilegata glavi. Sta v obliki trikotnika, dobro priležna glavi, in precej daleč drug od drugega. Kadar žival dremlje in se ne dogaja nič posebej vznemirljivega, ju nosi priležna ob glavi. V primeru razburjenosti ju potisne rahlo naprej, tako da postane glava optično močnejša.

 

Hovawart dobi po izgubi mlečnih zob popolni škarjast ugriz z 42 zobmi. To pomeni, da mu zgornji zobje pri zapiranju čeljusti sežejo čez spodnje. Tudi kleščast ugriz je dovoljen (za vzrejo pa nezaželen!), vendar je k sreči izjemno redek. V tem primeru mejita zgornja in spodnja čeljust pri zapiranju druga na drugo. Pred in pod ugriz (predgrizavost in podgrizavost) ni dovoljen, psi s to napako ne morejo dobiti vzrejnega dovoljenja.

 

Hovawarti imajo zelo lepe ovalne oči. Barva je srednje do temno rjava. Zaželene so čim temnejše oči, ne glede na barvo dlake.

 

4. Kako velik je?

Standard predpisuje višino samice od 58 do 65cm, medtem ko samec doseže višino od 63 do 70cm. Standard pasme ne tolerira višine, ki je pod to mejo, nad njo pa je dovoljeno odstopanje do 3 cm. Zaželena je seveda velikost, ki je v zlati sredini, saj vsak ekstrem lahko pomeni, da ni proporcionalne porazdelitve telesne mase. V starosti desetih mesecev že lahko vidimo, kako velik bo naš hovawart, pri štirinajstih mesecih pa žival doseže dokončno višino, čeprav takoj po rojstvu raste zelo počasi. Po štirinajstih mesecih pridobiva le še na teži in se dokončno izpopolnjuje v telesni zgradbi. Zanimivo je, da mladiči v starosti osem tednov dosežejo višino okoli 35cm, kar je le malo manj od odraslega koker španjela. V dokaj kratkem času pa potem veliko nadoknadijo, tako da lastnike pogosto slišimo pripovedovati, kako njihov hovawart vidno raste.

 

 

5. Kakšna je njegova teža?

Medtem ko je pri drugih pasmah idealna teža predpisana, pri hovawartih temu ni tako. Tako kot se razlikujejo po višini, so različni tudi po teži. Elegantna odrasla samica lahko pri višini 62cm tehta 28kg, medtem ko lahko močneje grajena samica tehta tudi 34kg. Teža odraslega samca se giblje od 38 do 48kg, možna pa so tudi odstopanja navzdol in navzgor.

 

 

6. V kakšnih barvah ga poznamo?

FCI standard predpisuje tri vrste barve; črno-rjavo (z ožigi oziroma z oznakami), zlatorumeno (blond) in črno. Večkrat lahko preberemo, da se na določeno barvo navezuje tudi značaj hovawarta, česar pa ni mogoče potrditi.

 

a / Črno rjava z ožigi

To je najpogostejša barva hovawartov, ima jo 60 % vseh psov te pasme. Za veliko večino lastnikov je ta barvna kombinacija tudi najbolj tipična za pasmo. Ustanovitelju pasme Kurtu F. Königu je bila še posebej pri srcu. Dlaka na telesu je lesketajoča se črna, tako imenovane lise pa so srednje zlato rumene. Značilna sta dva zlato rumena ožiga (piki) nad očmi ter dve večji zlato rumeni lisi na prsih, ki sta med seboj lahko ločeni ali povezani. Tudi na sprednjih in zadnjih nogah se pojavljajo te lise. Lahko rečemo, da je črno rjav hovawart zelo pisan pes.

 

b / Zlato rumena

Okrog 30% hovawartov je blondincev. Lesketajoča se zlato rumena barva dlake prehaja od temnejše na hrbtu k vedno svetlejši proti trebuhu in nogam. Tovrstna obarvanost je pri tej barvi najbolj zaželena. Svetli hovawarti so prepoznavni prav po zelo svetlih dlakah na spodnji strani repa in hrbtni strani stegen.

 

c / Črna

Ta barva je najbolj redka, saj jo ima le okoli 10% hovawartov. Dlaka je po celotnem telesu lesketajoča črna.

 

7. Ali so odstopanja pri barvi?

Med ljubitelji pasme prihaja pogosto do vprašanja, ali lahko pride do odstopanj pri barvi psa. Iz fotografij različnih hovawartov lahko pridemo do zaključka, da so odstopanja zelo pogosta. Po standardu pasme je seveda cilj vzrediti čim več psov, ki imajo idealno barvo, vendar pri tem igra veliko vlogo genetika. Kakorkoli že, obstaja veliko število črno rjavih hovawartov, ki jim manjkajo popolne rjave lise na glavi in prsih. Prav tako so primeri, ko se pojavlja preveč rjavih lis, vendar pa to ni moteče niti za psa, niti za lastnika.

 

Pojavljajo se tudi temnejši zlato rumeni hovawarti, zelo priljubljeni so v rdečkastem odtenku, čeprav to ni po standardu. Zato se večina vzrediteljev odloča za srednje zlato rumene odtenke, pri katerih se barva iz temnejšega hrbta počasi preliva v svetlejšo proti trebuhu. Pri črnih hovawartih ni večjih odstopanj v odtenkih barve, saj so črni. Pri njih se mnogokrat pojavi bela lisa na prsih, ki ni najbolj zaželena, vendar ne predstavlja ovire za vzrejo, če je še v okviru velikosti, ki jo predpisuje standard.

 

 

8. Ali se lahko na podlagi barve dlake izbranih staršev napove tudi barva mladičev?

Ne. Najprej je treba vedeti, da je pri paritvi psov pasme hovawart potrebno dosledno upoštevati barvne kombinacije, ko jo določajo pravila vzrejne komisije. Možne barvne kombinacije pri paritvi so torej sledeče: črnorjav–črnorjav, črnorjav–zlatorumen, črnorjav-črn, črn-črn in zlatorumen-črn. Paritev zlatorumen-zlatorumen je torej prepovedana. Zgolj na podlagi staršev je skoraj nemogoče napovedati ali se bo na primer v leglu skotil tudi zlatorumen mladiček, četudi je na primer eden od staršev zlatorumene barve. Šele ko ima neka vzrejna psica ali vzrejni samec za sabo več potomcev, se lahko na podlagi barvnih kombinacij mladičev večih legel predvideva, kakšne gene pes nosi v sebi. Toda genetika je zapletena stvar in nikoli ne moremo z gotovostjo trditi ali bodo mladički zlatorumeni ali morda povsem črni.

 

 

9. Kakšno dlako ima?

Hovawart ima močno, dolgo in rahlo valovito dlako. Dlaka odraslega psa je daljša na prsih, trebuhu, na hrbtni strani sprednjih nog, stegen ter na repu. Na glavi in na sprednji strani sprednjih ter zadnjih nog pa je krajša. Čeprav v standardu pasme ni zapisano, pa ima veliko psov daljšo dlako na ušesih, kar jim daje zelo romantičen videz, predvsem takrat, ko jim le-ta plapola v vetru. Podobno kot pri drugih dolgodlakih pasmah, je tudi za hovawarte značilno, da imajo samci lepšo in gostejšo dlako ter so nasploh bolj odlakani od samic, zlasti na predelu vratu in prsi. Prav tako kot postava, tudi dlaka potrebuje svoj čas, da zablesti v vsej svoji popolnosti. Predvsem na sprednjih in zadnjih tacah (zavese), prsih in na trebuhu potrebuje dlaka kar nekaj časa, da dokončno zraste. Po drugi strani preveč baročno razkošna dlaka ni zaželena, močno skodrana dlaka pa se smatra za vzrejno napako, zaradi katere ni mogoče pridobiti vzrejnega dovoljenja.

 

10. Koliko nege potrebuje?

Nega hovawarta je nezahtevna. Dovolj je, če ga enkrat tedensko temeljito skrtačite, da odstranite odmrlo dlako. Nekoliko več potrpežljivosti boste morali imeti le ob krtačenju zavesic pri prednjih in zadnjih nogah ter dlake za ušesi, saj se tu rada vozla. Če se pes zmoči, ga do suhega obrišite, redno pregledujte njegov kožuh za morebitne zajedalce (klopi, bolhe). Redno mu je treba pregledovati tudi oči in uhlje. Zlasti uhlji se radi občasno vnamejo, zato bodite pozorni na morebitne znake, za preventivo pa poskrbite z rednim čiščenjem. Pri čiščenju z robčkom obrišite le zunanji del ušesa, pomagate pa si lahko tudi s kapljicami. Kopanje psa ni potrebno, dovolj je, če mu omogočite občasno plavanje v čistem jezeru, reki.

 

 

11. Kdo je?

Za hovawarte je značilna velika navezanost na lastnika in družino. Hovawarti znajo biti zelo samosvoji (tudi malce trmasti!) in zelo samostojni, kar pa nekaterim ljudem ni vedno po godu. Osebnost psa se v odzivih na okolico hitro spreminja, lahko je popolnoma umirjen in z budnim očesom opazuje okolico, v naslednjem trenutku pa že postane povsem razigran. V standardu pasme je opisan kot uravnovešen, dobrodušen, zaščitniški in samozavesten pes. Prav uravnovešenost je najbolj značilna in tudi najbolj priljubljena lastnost pasme. Vsekakor je živčnost pri tej pasmi nekaj povsem tujega in če pes sem in tja vendarle naredi kakšno neumnost, jo premleva v sebi. Njegova osebnost je nežna, po drugi strani pa močna in samostojna. Kot kakšen romantičen pesnik ima tudi hovawart "več duš nagnjenj." Zelo rad navezuje stike, zanima ga vse in zelo uživa ob druženju z ljudmi. Vendar je v njegovem srcu velik prostor samo za družino (krdelo, ki mu pripada) in če je lahko v njeni bližini, se mu zdi svet prečudovit. Pasma spada med delovne pse, zato je po standardu zelo poudarjena zaščita in borbenost. Dandanes bi to lahko celo napačno interpretirali oziroma zlorabili za učenje drugih veščin. Brez dvoma velja, da so hovawarti tudi odlični čuvaji, ki budno pazijo na "posestvo" lastnika in so takoj pripravljeni ukrepati, če se zgodi kaj sumljivega. Pri tem se ne obnašajo kot plašljiva "ščeneta", ampak pričakujejo, da se bo lastnik prepričal o nastali situaciji in ga, če ni nevarnosti, o tem tudi opozoril. Kljub temu ne moremo trditi, da je to zelo borben pes, ampak prej zaščitniški. Zelo varno se lahko počutimo, če gremo z njim skozi samoten gozd, saj nas opozori na vse stvari, ki se mu zdijo neobičajne.

 

12. Kakšen značaj ima?

Kakšnega psa si želite - mirnega ali zelo živahnega? Za hovawarta lahko rečemo, da ima oboje. Standard pasme ga opisuje kot srednje temperamentnega, vendar zagotovo lahko trdimo, da je to miren pes, ki pa je lahko v naslednjem trenutku zelo energičen. Lahko leži povsem mirno, dokler ve, da se ne dogaja nič vznemirljivega, ko pa na primer opazi, da se pripravljamo na sprehod, se v hipu prelevi v pravega navdušenca. Zlasti v prvem letu starosti je zelo razigran in njegova velika volja do življenja postane nalezljiva za vso okolico. Je pes, ki se zelo zanima za življenje svojih najdražjih in jim to tudi zelo rad pokaže. Če mu v obdobju odraščanja namenimo veliko časa in pozornosti, postanemo z njim kasneje veliki in dobro "uigrani" prijatelji.

 

13. Kako se razume z drugimi psi in domačimi živalmi, npr. mačkami?

Tako kot pri vsaki pasmi, je tudi pri hovawartih zgodnja socializacija izrednega pomena. Naj ima vaš hovawart kot mladiček čim več pozitivnih izkušenj z drugimi psi, navajajte pa ga tudi na druge domače živali. Peljite ga na kakšno kmetijo, živalski vrt in ga seznanite z drugimi živalmi. Hovawarta lahko s pravilnim pristopom naučite mirnega sobivanja z vašo domačo mačko, zajcem, papagajem ali katerokoli drugo domačo živaljo, vendar pa to še ne pomeni, da bo na miru pustil tudi sosedovo muco. Hovawarti so nekoliko nezaupljivi do drugih psov in so lahko dominantni do istega spola (samice se lahko renčeče odzovejo tudi na samce). Če pri tem upoštevamo še dejstvo, da hovawart nikoli ne pozabi na svojo vlogo čuvanja krdela, moramo biti na sprehodih kanček previdni. Prav lahko se zgodi, da hovawart ne bo vzel za svoje mesto le svojega stanovanja ali vrta, temveč tudi park, kjer ga redno vsakodnevno sprehajate, bližnjo cesto, igrišče. Na nekem novem, nevtralnem območju je hovawart pripravljen sklepati tudi nova pasja prijateljstva, znotraj prostora, ki ga mora (po svoji presoji) ubraniti, pa tuje pse vidi kot nasprotnike, ki jih je potrebno pregnati. Če boste dovolj vztrajni in dosledni, lahko vašega hovija naučite, da tuje pse mirno in dostojno prenaša, vse dokler le-ti niso preveč vsiljivi.

 

14. Kako se razume z otroci?

Če hovawarta že kot mladiča navajate na otroke, jih bo sprejel za svoje, jih imel rad ter jih pred morebitnimi vsiljivci in drugimi nevarnostmi tudi branil, tako kot brani vse ostale (odrasle) člane svojega krdela. Toda tako, kot morate hovawarta naučiti potrpežljivega in previdnega vedenja ob prisotnosti majhnih otrok, morate tudi svoje otroke naučiti spoštovanja, potrpežljivosti in nežnega ravnanja s psom. Otroku moramo dati jasno vedeti, da pes ni igrača, da vlečenje pasjih uhljev in repa ne pride v poštev in da se psa med spanjem ne moti. Na grobo ravnanje preveč razposajenih otrok se bo lahko hovi odzval tako kot se zna – z obrambo. Otroci naj odraslega hovawarta vedno vozijo na sprehod le v spremstvu odrasle osebe. Z veseljem pa se bo vaš hovawart poigral tudi z mlajšimi otroci. Prinašanje žogic, tek po polju in skrivanje, so odlične aktivnosti za oba. Ne glede na to, ali imate doma otroke in jih je pes vajen, bodite ob prisotnosti tujih otrok previdni.

 

15. Koliko gibanja potrebuje?

Hovawart je pes, ki potrebuje aktivnega lastnika. Vsakodnevni sprehodi po mestu na vrvici zanj ne bodo dovolj. Potrebuje prostor, kjer se lahko »zdivja« in varno sprošča svojo energijo. Izredno pomembna je igra med vodnikom in psom. Skozi pravilno in kvalitetno igro bosta utrjevala medsebojno navezanost, pes bo sproščal svoje nagone na pozitivne način, hkrati pa vam bo igra omogočila tudi lažje šolanje. Hovawart je izjemno vzdržljiv in odličen družabnik pri teku, planinarjenju, ob kolesu, rolarjih, plavanju, itd. Je skoraj ni stvari, ki je s svojim hovijem ne bi morali početi. Udeležite se lahko tudi različne kinološke discipline, kot so poslušnost, obramba, rally obedience, agility, sledenje, reševanje… Poskrbite, da bo vaš pes ne samo fizično zaposlen, temveč tudi umsko. Različne miselne igre in pasji trikci so idealni za razgibavanje pasjih možgančkov tudi v izredno slabih vremenskih pogojih. Utrujen pes je priden pes in za hovawarta to še kako drži. Če bo vaš pes ves čas prepuščen le sam sebi, si bo zaposlitev našel sam: grizenje pohištva, uničevanje vrtnih gredic in razvijanje drugih nezaželenih vedenjskih oblik. Verjetno si niti predstavljati ne morete, kakšno bujno domišljijo ima hovi pri samozaposlitvenih misijah. Le redko kateri pes prekaša zdolgočasenega in nesrečnega odraslega hovija na svojih uničevalskih pohodih.

 

16. Koliko prostora potrebuje?

Idealni prostor za hovawarta bi bil velik vrt z možnostjo vstopa v stanovanje. Na dvorišču bi lahko opravljal vlogo čuvanja in s tem sproščal svoje naravne nagone, preostanek dneva pa bi ob prisotnosti lastnika užival v družbi svojega krdela. Hovawart je izredno navezan na svojo družino in mu je bližina človeka še kako pomembna. Dobro socializiran in vzgojen hovi bo prijeten sostanovalec, ki bo mirno opazoval dogajanje iz svojega ležišča. Sicer pa mu mnogi lastniki ne pravijo »sofa-wart« kar tako. Če vas ne motijo odpadle dlake in občasni odtisi pasjih tačk, potem boste tudi vi morda postali eni izmed tistih, ki si boste svojo posteljo delili z vašim kosmatincem. Če bo pes bival zunaj, morate priskrbeti za varno zavetrje z dovolj veliko pasjo uto, ki ga bo ščitila pred neugodnimi vremenskimi razmerami (dež, veter, vročina) ter dobro ograjen vrt. Pri tem ne pozabite, da so hovawarti zelo iznajdljivi ter imajo dober odriv in ga 1,5 metrov visoka ograja ne bo ustavila. Če bo pes bival z vami v stanovanju, mu namenite miren kotiček, kamor se bo lahko umaknil.

 

17. Kam po mladiča?

Če naj bo vaš novi družinski član pravi hovawart, potem kupite mladiča iz vzreje, psarne, ki je članica KZS pri Klubu ljubiteljev pasme Hovawart Slovenije (HwKS). Le na tak način si boste lahko zagotovili zares kakovostnega mladiča, s katerim boste pridobili čudovitega odraslega psa s svojimi značilnimi karakteristikami.

bottom of page