top of page

 

Prvi samostojni vzrejni pregled

z novo Vzrejno komisijo za hovawarte

 

1.4.2017

 

 

Ne, ni bila prvoaprilska šala. Na 1.aprila je namreč na poligonu KD Domžale prav zares potekal prvi samostojni vzrejni pregled za hovawarte z našo novo Vzrejno komisijo Hovawart kluba Slovenije. S tem smo uresničili del svojih sanj po bolj učinkovitem spremljanju vzreje naše pasme in seveda uresničevanju naše vzrejne strategije, ki je bila osnovni razlog za ustanovitev našega kluba.

 

Ob tej veseli in spodbudni novici pa naj vseeno pripomnimo, da spomladanski vzrejni pregled še ni bil povsem tisto, kar si želimo in kar še načrtujemo v prihodnjosti.  Čaka nas namreč še potrditev novega Vzrejnega pravilnika za hovawarte na Delnem zboru sodnikov, po katerem bo naša Vzrejna komisija, poleg telesne ocene, izvajala še drugi pomemben del vzrejnega pregleda – pregled naravnih zasnov in značaja. Močno upamo in verjamemo, da nam bo to uspelo že do jesenskega vzrejnega pregleda. A se prvi udeleženci takega pregleda prav nič ne bojte, saj tudi manj uspešno izvedene prepreke ne bodo razlog za neuspešno opravljen vzrejni pregled. Prehod na nov vzrejni pregled bo namreč postopen.

 

Pa pojdimo nazaj na našo naslovno temo.

Na prvem vzrejnem pregledu so sodelovali 3 vzrejni sodniki in sicer g. Miroslav Zidar, ga. Željka Fon Zidar in naša “domača” sodnica, ga. Bojana Razpotnik. Prijavljeni so bili 4 samci, za dva vzrejna samca pa so lastniki zaprosili za podaljšanje vzrejnega dovoljenja. Prav vsi so sodniku brez težav dovolili pregled in opraviti meritve ter tako suvereno in uspešno opravili vzrejni pregled. S tem smo ponovno dokazali, da so naši hovawarti lepo socializirani in navajeni ljudi in psov.

Še posebej navdušujoče je bilo – kot je že v navadi - druženje lastnikov in hovijev, prvi samostojni vzrejni pregled pa si je prišlo ogledati in ga podpreti tudi kar nekaj članov HwKS, kar je zelo prijetno presenetilo člane naše vzrejne komisije. Res smo lahko ponosni!

Hvala vsem, ki ste prišli in pomagali pri izvedbi tako vzrejnega pregleda kot tudi kasneje izvedenega pregleda mladih psov. Še posebej pa iskreno čestitamo lastnikom naših novih plemenjakov.

 

Naši novi vzrejni samci so postali:

 

bottom of page