top of page

Mantrailing

 

 

Komisija za šolanje je v soboto,  21.05.2022 organizirala ring trening za vse razstavljavce, ki so se odločili podpreti našo 10. Specialno klubsko razstavo v okviru razstav ob 100-letnici Kinološke zveze Slovenije, z namenom, da se na razstavo dobro pripravijo. V ta namen smo se dobili ob 10.00 uri na poligonu Kinološkega društva Domžale. Srečali smo se stari znanci, kot tudi novinci, kateri so si prav klubsko razstavo izbrali za prvo izkušnjo v razstavnem krogu. Trening je koristil tako neizkušenim, kot tudi že izkušenim vodnikom, ki zaradi pandemije v zadnjih letih niso imeli priložnosti obiskati razstave.

 

Po uvodnem pozdravu je sledil teoretičen uvod z dolgoletno inštruktorico in vzrediteljico Suzano Puc, ki nas je seznanila, da je ring trening lahko vsestransko uporaben ne samo za sodelovanje na razstavi. Želela pa je predvsem obrazložiti, da lastniki psov velikokrat ne vidijo koristi, ki so tudi povezani z obiskom ali sodelovanjem na razstavi. Da so razstave namenjene tudi za izobraževanje lastnikov o različnih pasmah, za sklepanje novih kontaktov in prijateljstev, prodajo mladičev, da se na razstavi srečajo tudi vzreditelji in lastniki plemenjakov, da se tam tudi sklenejo  dogovori o paritvah, itd. Predvsem pa je poudarila, da je obisk razstave odlična prilika za socializacijo psa, še posebej mladega psa. Vaje pa nam pridejo prav tudi v vsakdanjem življenju s psom, obiskih na veterini in sprehodih v urbanem okolju.

 

Sledil je praktičen del, kjer smo bili seznanjeni s posameznimi vajami. Za lažjo predstavo pa je bila vsaka vaja tudi pokazana ob pomoči  izkušenega razstavljavca. Za tem je bil poudarek na skupinskem treningu. Pravilen tek, hoja v skupini, tek v diagonalo, pravilen obrat. Seveda smo vadili tudi pregled pasjega telesa, pogled v zobovje in vajo stoj. S pomočjo pohvale s priboljški in najljubše igrače smo motivirali svoje pse, da je trening bil še bolj prijeten. Pred koncem si je Suzana vzela čas še za vsakega vodnika individualno in ob ponovitvi vseh vaj svetovala z napotki, kako lahko vadimo doma in v tujem okolju. V kolikšni meri pa bodo vsi napotki prileteli na plodna tla, pa je odvisno od vsakega posameznika.

Sončen dan pa je poskrbel za dodatno lepo razpoloženje, saj smo po dveh urah intenzivnega treninga še nadaljevali ob dolgi debati.

 

Ob koncu pa še zahvala  KD Domžale in članici Leji Homar, da so nam omogočili, da smo svoj trening lahko organizirali na poligonu KD Domžale.

 

Zapisala:

Neja Nahtigal

bottom of page