top of page

Delo z nosom

 

 

15.3.2015

KD Domžale

 

 

V okviru našega Hovawart kluba Slovenije je Komisija za šolanje pripravila brezplačno predstavitev nove kinološke discipline DELO Z NOSOM.  Prireditev je potekala v nedeljo, 15. marca 2015, na poligonu Kinološkega društva Domžale. Zanimivo kinološko disciplino sta nam predstavila  veterinar Andrej Žunič in kinolog David Pogačnik iz zavoda K9 detektor. 

 

Veseli smo bili, da so naši člani pokazali zanimanje in se v lepem številu udeležili predstavitve.  Znotraj Komisije za šolanje smo se za predstavitev predvsem odločili zato, ker se je pričela sezona šolanja v posameznih kinoloških društvih po Sloveniji in z njo tudi tečaji v disciplini Delo z nosom. Želeli smo dati namig, da ponudba šolanja postaja čedalje bolj raznolika in da obstaja tudi disciplina, ki je primerna tako rekoč za vsakega lastnika in psa. Pogoj je le, da ima lastnik malce volje do dela in tudi nekaj domišlije. Še posebej, ker za novo disciplino ni starostne omejitve navzgor ali navzdol in  ne zahteva velikih naporov in predznanja. Zato  je to odlična zaposlitev nagonov posameznega  psa  in dobra psiho-fizična dejavnost, ki lahko pripomore k še večji navezi med lastnikom in psom.

 

O tem sta nas tudi po uri in pol predstavitve v teoriji in praktičnem prikazu lahko prepričala  Andrej Žunič in kinološki strokovnjak iz znanega Alfakana David Pogačnik. Še posebej Andrej Žunič, saj je na izjemno prijeten način znal prepričati, da ve o čem govori. O njegovi strokovnosti, saj opravlja dela  veterinarja, aktivnega kinologa, tekmovalca tudi  nihče ni dvomil. Večina je bila tudi seznanjena s tem, da  je leta 2013 s  svojim psom nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom sodeloval  na  svetovnem prvenstvu v iskanju pogrešanih pod ruševinami na Nizozemskem, kjer sta premagala 54 vodnikov in psov z vsega sveta in postala svetovna prvaka.

 

Dobili smo torej lahko nekaj novih napotkov in idej, predvsem pa smo bili tudi željni medsebojnega druženja in klepeta, čemur smo se lahko posvetili v obilju ob koncu. Tisti, ki pa so svoje štirinožne prijatelje tudi pripeljali s seboj in so jih pridno čakali v avtomobilih do zaključka predstavitve, pa so prav tako dočakali svojo nagrado. S svojimi lastniki so lahko  izkoristili širino poligona za obilno igro, naša fotografinja Tea pa jih je kot vedno nagradila še s fotoshootingom.

Ob koncu bi se zahvalila: Ireni Ažman, ki je zopet priskrbela in uredila brezplačni najem poligona. Hvala tudi vodstvu KD Domžale za podporo.  Vesni Zaplotnik, da je bila zaslužno zato, da je sploh prišlo do  izvedbe predstavitve Delo z nosom. Andreju Žuniču in Davidu Pogačniku za čas in brezplačno predstavitev. Tei Pavišič za odlični in ažurni fotomaterial, ki so ga naši najbolj zagnani že po nekaj urah lahko občudovali na FB. Vsem, da ste prišli in podprli naš dobronamerni namig o novi disciplini šolanja. Tistim, ki pa ste se že vpisali v tečaj pa želimo prijetno delo in - saj veste, kaj vas čaka. Pričakujemo feedback ob naslednji priliki v teoriji in praksi!

 

 

V imenu Komisije za šolanje zapisala:

Suzana Puc

bottom of page