top of page

 

Rally Obedience - Osnovne informacije

 

 

Rally obedience je namenjen vodnikom vseh starosti, ki se želijo s svojim psom aktivno ukvarjati in pri delu s svojim psom uživajo. RO je športno kinološka disciplina pri kateri vodnik in pes izvajata vaje poslušnosti na vnaprej postavljeni progi. Vaje so raznolike in dinamične, poleg vaj poslušnosti vsebujejo tudi premagovanje ovir kot je preskok, tunel, slalom, gugalnica, miza… Delo vodnika in psa mora biti hitro in dinamično. Šola se po principu pozitivne motivacije, uporaba sile ni dovoljena.  

 

Glede na težavnost je RO razdeljen na štiri razrede (RO-I, RO-II, RO-III, RO-IV). Začne se v manj težavnem prvem razredu in postopoma napreduje v višje razrede. V prvem razredu je še dovoljena uporaba povodca, v višjih razredih pa se vaje izvajajo brez povodca. Najnižja starost psa za udeležbo na izpitih ali tekmovanjih je 12 mesecev za razred RO-I, 14 mesecev v RO-II, 15 mesecev v RO-III in 16 mesecev v RO-IV.  

Med tekmovanjem/izpitom uporaba hrane in igrač ni dovoljena. Vodnik pa lahko skozi celo progo psa spodbuja in hvali z besedami in telesno govorico. Pri poveljevanju lahko poleg besednega povelja izrazi povelje tudi s kretnjami rok in govorico telesa. Grobost do psa v kakršni koli obliki se kaznuje z diskvalifikacijo.

 

Več o disciplini si lahko preberete na uradni spletni strani: www.rally-o.si

 

 

 

.

bottom of page