top of page

 

Pregled mladih psov

 

 

 

Končno nam je uspelo! Organizirali smo prvi uradni Pregled mladih psov (PMP). Ustanovitveni  začetki, ki so se še zgodili z internimi pregledi od leta 2005-2012 v okviru Sekcije za hovawarte, so sedaj dokončna zgodovina.

Z ustanovitvijo našega Hovawart kluba Slovenije, leta 2014 se je za hovawarte na slovenskih tleh pričela nova doba, nove zgodbe in tudi nova pravila.

Pregled mladih psov (PMP) je v soboto, 1.4.2017 potekal v  organizaciji  Hovawart kluba Slovenije (HwKS) z namenom pregleda mlade populacije predstavnikov pasme hovawart v Sloveniji. Na PMP-ju je sodelovalo šest lastnikov s svojimi psi v starosti od 7 do 20 mesecev. Priznana kinologa in mednarodna sodnika Željka Fon Zidar in Miroslav Zidar sta ob naši mednarodni sodnici Bojani Razpotnik sodelovala in podajala svoja mnenja in ugotovitve.

Vsi komentariji, ocene in mnenja s PMP-ja naj bi bile  v pomoč vzrediteljem pri ocenjevanju in preverjanju uspešnosti določene vzrejne kombinacije, prav tako pa tudi HwKS –ju pri pregledu vzrejnih potencialov.

Lastnike psov pa se med pregledom seznani s telesno zgradbo psa in z ustreznostjo te zgradbe standardu oziroma v kolikšni meri pes izpolnjuje kriterije, ki so zapisane v  standardu pasme. Opozorjeni so bili tudi na morebitne pomanjkljivosti in odstopanja od standarda saj je poleg vrlin,  zelo pomembno poznati tudi pomanjkljivosti svojega psa,  le tako lahko tudi nanje vplivamo in ustrezno ravnamo.

Naš prvi pregled smo izpeljali s poudarkom na pregledu značaja in s ponosom so naši lastniki s svojimi mladimi psi, kot prvi pionirji zastopali naše napore pri uresničevanju želja hovi skupnosti, na naši samostojni poti. S ponosom smo opazovali, ko so Tea in Riva, Boris in Alfonz, Matjaž in Ren, Suzana in Hanny, Viki in Beretta ter Tanja in Holly  drug za drugim uspešno opravljali nalogo za nalogo.

Ob sproščeni izdatni igri z markerjem Aljažem Jancem so vsi psi pokazali željo po igri. Nihče izmed psov se ni obremenjeval v skupini. Prav tako je vsak pes z veseljem pritekel lastniku, obkroženim  s skupino  ljudi.

Zvočne ovire niso motile naših hovijev  in tudi ob lutki na stolu ni bilo videti kakšnih zadržanih pasjih reakcij. Ob zaključni igri z lastnikom pa so prav tako vsi psi pokazali sproščeno igro. Videli smo, da so vsi lastniki zadovoljni zapuščali poligon s kupom lepih vtisov in pohval.

Navijači, ki so prišli pogledat, se zanimat in tudi družit, so navdušeno spremljali vsakega vodnika s psom posebej in delili skupno veselje. Ob koncu pa smo bili vsi sodelujoči vodniki poleg diplom in ocenjevalnih obrazcev še dodatno nagrajeni. Vsak se je lahko še enkrat podal v igro z markerjem Aljažem, ki je potrpežljivo delil nasvete.

Naša Tea Pavišič velika mojstrica fotografije, je poskrbela za brezplačno slikanje in slikovni kolaž, ki so ga vsi sodelujoči vodniki tudi prejeli v lasten spomin. Več fotografij iz PMPja si lahko pogledate v galeriji TUKAJ

Prepričani smo, da smo na dobri poti in da gremo v pravo smer. Vsekakor še nismo dosegli celotnega zastavljenega cilja. Prva stopnička je za nami in hvala vsem pionirjem, ki ste nam omogočili, da smo lahko predstavili svoje želje pred slovensko kinološko eminenco – gospodu Zidarju. Nadaljevali bomo novim izzivom naproti z željo, upanjem, da je naša strategija Pregleda mladih psov, pomembna za ves nadaljnji razvoj naše pasme hovawart na slovenskih tleh. Vzreditelji in  lastniki plemenjakov boste pri tem morali odigrati glavno vlogo. Z motivacijo in podporo,  da  bi se v bodoče čim več lastnikov s svojimi mladimi psi različnih psarn udeležilo PMP-ja boste pokazali, koliko vam razvoj pasme hovawart zares pomeni, da bomo, kot velika skupnost lahko stremeli ohranjanju kakovosti pasme. 

Ob koncu gre delit še zahvala vsem, ki ste prišli, da ste nas podprli in pomagali ter pripomogli k temu, da smo naš prvi uradni Pregled mladih psov, uspešno izpeljali.

 

V imenu U.O.

Zapisala: Suzana Puc
 

bottom of page