top of page

 

Predstavitev discipline Agility

 

 

Agility ni samo zabava in druženje, ampak predvsem rekreacija in tudi tekmovanje. To je kinološka športna disciplina, ki je primerna  za človeka in psa, ki imata veselje do gibanja in timskega dela. Pes mora biti vodljiv, poznati mora osnovne veščine poslušnosti, ne sme biti popadljiv, ampak mora biti socializiran in toleranten do drugih psov. Delo na poligonu in na tekmovanjih poteka brez povodca in ovratnice.

Pri agilityju lahko sodelujejo rodovniški psi ali mešanci. Lahko so velike, srednje ali manjše rasti, le da morajo biti  za udeležbo na tekmi starejši od 15 mesecev in telesno zdravi.  Pri vodnikih pa starost ni omejena. Pomembno je le, da je vodnik psa zdrav in v dobri telesni kondiciji.  

Glede na velikost psa potekajo tekmovanja v treh različnih kategorijah: S (small) za pse s plečno višino, manjšo od 35 cm, M (medium) za pse s plečno višino 35 cm ali več, vendar manj kot 43 cm in L (large) za pse s plečno višino 43 cm ali več. Pes lahko nastopa samo v eni kategoriji. Plečno višino psa, ki nastopa v kategoriji S ali M, se na prvi tekmi izmeri  pri uradujočem sodniku na prireditvi in zabeleži v njegovi delovni knjižici.

Na vseh uradnih tekmovanjih v agilityju se tekmuje v treh zahtevnostnih razredih: A1, A2 in A3, po želji organizatorja pa tudi v nivoju veterani AV za pse, ki so dopolnili starost najmanj 7 let. Začetni nivo tekmovanja je A1, z uspešno opravljenimi preizkusi na tekmah pa tekmovalec lahko napreduje na višji nivo.

 

Na agility stezi (parkurju) je postavljenih od 15 do 22 ovir , ki so označene v določenem zaporedju s številkami. Aglity ovire  so hopi (skakalnice), conske ovire (gugalnica, most, palisada) in ostale ovire (ohlapni tunel, togi tunel, slalom, miza). V kolikor so postavljene conske ovire, se tek imenuje agility, brez conskih ovir in mize pa jumping.

V nedeljo, 24.4.2016, smo izvedeli vse to in še mnogo več pri predstavitvi športne kinološke discipline agility.  Srečanje smo izvedli na vadišču KD Domžale. Iskreno se zahvaljujemo vodstvu kluba KD Domžale, da smo lahko koristili v ta namen poligon, ovire in klubske prostore, kjer je po predstavitvi še potekala izredna skupščina našega kluba.

Srečanje je tako po zastavljenem planu Komisije za šolanje organizirala in predstavila naša članica komisije za šolanje, Lea Štebe, tekmovalka v agility-ju (nivo A2) in vodja osnovne vrste šolanja. Skupaj z Denisom Gabrom iz KD Domžale, prav tako tekmovalcem v agility-u, sta se potrudila, da sta na prijeten in razumljiv način obrazložila osnove discipline agilitya. V ta namen smo tudi  spoznali parkur s petnajstimi ovirami v teoriji in praksi. Za dodatno navdušenje pa sta potem še sledili predstavitvi s strani tekmovalke Lee Štebe in njene Ally vom Barogian Land  in tečajnice agilityja Irene Ažman s Fianno Hovi-raj.

Po predstavitvah pa smo bili na vrsti mi, ki smo prišli, da bi skupaj s svojimi psi spoznali to zanimivo disciplino, ki zahteva ob vodljivemu in poslušnemu psu tudi usklajeno timsko delo vodnika in psa ter dobro telesno pripravljenost obeh.

 

Za konec smo  pripravili tudi interno tekmovanje. Prav ob tej priliki pa  se je ob veliki zabavi tudi pokazalo, da je nekaterim še prehitro pojenjala sapa. Zastopani smo bili vmesni, odrasli in veteranka. Jumping proga z ovirami,  tek pa še pravilno vodenje in usmerjanje ob merjenju časa, vse to sploh ni bilo tako lahko. Logično, da je sledilo ob navijanju  seveda tudi veliko smeha in prav ob zaključnem tekmovanju se je tudi pokazalo, kdo so tisti, ki nosijo v sebi malo več potenciala in so pri samem tekmovanju navdušili tudi naše navijače in publiko. Tako so se na koncu uvrstile in zasedele:

 

  • Prvo mesto: Eva Oven in Elli Hovi-raj

  • Drugo mesto: Irena Ažman in Fianna Hovi-raj

  • Tretje mesto: Tina Gabrijelčič in Astra iz mesta vrtnic

Vsi ostali tekmovalci smo jim privoščili malo slave, saj so se vsi trije zmagovalni pari zares dobro znašli na parkurju. Smo pa dobili nešteto koristnih in novih informacij, pri vsem tem pa smo se lahko vsi skupaj odlično zabavali. Še dež nas je pustil pri miru. Tokrat nam slaba vremenska napoved ni pokvarila srečanja, čeprav je skoraj po celi Sloveniji deževalo. Končno nam je po dveh odpovedih v lanskem letu uspelo izpeljati srečanje po zastavljenem planu.

Seveda bi bili še bolj navdušeni, če bi se čez čas izkazalo, da smo uspeli morda tudi  kakšnega  izmed nas  navdušiti in prepričati, da se bo vključil v tečaj agilitya, ali da bi se čez čas znašel v tekmovalnih vodah. Pustimo se presenetiti. Vsekakor pa smo prepričani, da nam je zopet uspelo, da niste prišli zaman, da vam je bilo v naši družbi lepo, da smo skupaj preživeli aktivno, sproščeno dopoldne v družbi naših hovijev. Tekmovalci, gledalci, navijači hvala vsi, ki ste prišli. Pohvala tudi vodstvu, ki se je aktivno vključilo med tekmovalce. Vsi tisti, ki pa se nam niste uspeli pridružit tokrat pa vljudno vabljeni ob naslednjem srečanju.

Ob koncu še zahvala Tei Pavišič, da smo bili zopet ujeti skozi fotografski objektiv. Posebni trenutki lahko zato zopet krasijo in poudarijo vse zapisano.  Več fotografij si lahko pogledate tukaj: GALERIJA AGILITY

 

V imenu komisije za šolanje zapisala:  

Suzana Puc

bottom of page