top of page

Canicross

Foto: Alenka Novak

 

galerija

 

 

Komisija za šolanje je v soboto, 30.5.2015, za člane našega Hovawart kluba organizirala predstavitev kinološke discipline canicross. V ta namen smo se zbrali na odlično urejenem poligonu v Smledniku. Slednjega smo izkoristili zato, da smo se lahko poglobili v teorijo. Zato je bil zaslužen Patrik Zupanič, ki nam je na strokoven in zelo prijeten način zaupal in podal nešteto informacij o tem športu. Patrik je njegov dober poznavalec, saj je poleg tega, da je tekmoval na vlečnih tekmah, sodeloval pri organizaciji teh tekem v Sloveniji. Danes je inštruktor za canicross in se redno udeležuje tekem v Avstriji, Italiji, na Češkem, Poljskem, tekmuje tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih. Skratka je oseba, ki canicross obožuje in  doživlja ob raznih aktivnostih, ki jih tudi organizirata Društvo športnih psov Slovenije in Slovenski klub vodnikov vlečnih psov.  Tako smo tudi vsi mi, ki smo prišli: 15 vodnikov s svojimi psi in nekaj navijačev želeli poizkusiti in doživeti canicross. 

 

Bližnji gozd in poti v njem so kar vabili na akcijo. Dogodivščina canicross se je tako pričela. Vodniki so dobili vlečno opremo in psi oprsnico. Razdelili smo se v štiri skupine, nato pa sta mojster Patrik in njegova žena Beti s svojima psoma pokazala, kaj nas čaka.   Vsi zagnani smo tako lahko »povohali« canicross v praksi. Bilo je vsekakor zanimivo, predvsem pa tudi zelo zabavno in marsikdo niti pomislil ni, da mu bo še preveč hitro zmanjkalo sape. Ta šport je vsekakor odlična prilika za sproščanje odvečne energije in tudi za izgubo kakšnega odvečnega kilograma. Predstavitev pa je bila priložnost, da si je vsak lahko naredili svoj vtis, v kakšni meri bi bil ta šport zanj  bolj ali manj primeren. Kajti dihali in sopihali so predvsem vodniki, naši psi pa so seveda na veliko uživali.

 

Nekateri smo se zato kar hitro znašli in tistim ta bolj zagnanim služili za spodbudo. Medtem, ko so se nekateri že v ta tretjo pognali po kilometer dolgi progi, smo se zabavali še posebej tisti, ki smo malo »goljufali« in za hitrejši tempo koristili športni skiro. Kakorkoli že - vsi, ki smo prišli, smo se lahko preizkusili v canicrossu in še zabavno je bilo.

 

Ob koncu pa smo druženje zaključili ob skupnem snidenju pri malici in pijači. Ob živahni debati smo strnili skupne vtise, ki jih je vsak zase doživel ob vsekakor zanimivi disciplini za aktivno preživljanje prostega časa s svojimi kosmatinci. Nekateri so prišli celo do zaključka, da bi se morda lahko tudi bolj resno lotili canicrossa, saj so bili naši hoviji zopet pohvaljeni, da so zares vsestransko uporabni psi in da se tudi odlično znajdejo pri tem športu. Mi pa smo bili zadovoljni, da smo s skupnimi močmi zopet lahko ugodili nekaterim našim članom s predstavitvijo canicrossa in upamo s tem odprli začetek kakšne nove športne zgodbe. Hvala vsem, ki ste priskočili na pomoč še posebej Vesni Zaplotnik, saj je bila prav ona zaslužna za to, da smo lahko organizirali in uspešno izpeljali naš canicross. 

Po počitnicah pa bomo nadaljevali športno. Predstavili bomo kinološko disciplino agility.  Do našega naslednja druženja vam želimo prijetne počitnice in čim več toplih, sončnih poletnih dni, predvsem v pasji družbi.

 

bottom of page