top of page

 

Rally Obedience

 

 

Komisija za šolanje je v nedeljo, 20.5.2018 na KD Domžale organizirala seminar o kinološki disciplini rally obedience. Iskrena zahvala vodstvu KD Domžale, da smo lahko v ta namen koristili društveni poligon.

Naši inštruktorici in članici Komisije za šolanje Tina Gabrijelčič in Eva Oven sta pripravili zanimivo predstavitev v teoriji in praksi. Kot inštruktorici in tekmovalki sta nam na osnovi svojih bogatih izkušenj polni navdušenja predstavili disciplino, ki je primerna tako za mlade kot starejše skrbnike psov. Disciplino, ki ne pozna omejitev ne pri pasmi, kondiciji....skratka disciplino, ki je praktično univerzalna in primerna za vsakogar z veseljem  do dela s svojim psom. To je disciplina za vodnike, ki se želijo s svojim psom zabavati.

Namreč je disciplina sestavljena iz vaj poslušnosti in sprostitvenih vaj s pomočjo različnih ovir. Skupno RO sestavlja 72 različnih vaj. Vaje  so razporejene v štiri  težavnostne stopnje (RO-I, RO-II , RO-III , RO-IV ).  Vse vaje so opisane na posebnih tablah v obliki znakov, ki so postavljeni  na progi, kjer se izvaja RO. Vodnik mora obvladati vse znake, tako  da lahko svojega psa čim bolj tekoče popelje čez progo. Število vaj na progi  je odvisno od težavnostne stopnje (15 – 19 + start in cilj). Čas, v katerem je potrebno vaje opraviti, je omejen na 3 minute. Izvedba vaje se ocenjuje s točkami v razponu od 0 do 10 točk za posamezno vajo.

V tečaj RO se lahko vpišete z mešancem ali rodovniškim psom, vendar je potrebno pri udeležbi na tekmah oziroma izpitih upoštevati starost. Starost psa v razredu RO-I je 12 mesecev, v RO-II 14 mesecev, v RO-III 15 mesecev in v RO-IV 16 mesecev. Zaželjeno je, da sta vodnik in pes že osvojila osnovne vaje poslušnosti, saj se vaje opravljajo brez povodca z izjemo RO-I, kjer je še dovoljeno vodenje na povodcu. Tako naj bi imel vodnik s psom za pristop  k tečaju RO-I opravljen vsaj izpit ISP A za vpis v tečaje  RO-III, RO-III in RO-IV  pa se zahteva opravljen izpit BBH.

Tina Gabrijelčič, vodja osnovne vrste šolanja RO, ki se je prav tako izkazala s svojo psičko Elisho Časovo, kot redna tekmovalka v kategorijah RO-I – RO-III., nas je seznanila z zgodovino in razvojem rally-a na slovenskih tleh in z bistvenimi značilnostmi discipline. Predstavitev je dopolnila Eva Oven, prav tako vodja šolanja osnovne vrste RO, ki je s svojo psičko Elli Hovi-raj prav tako poznana kot tekmovalka, ki je s svojo psičko tekmovala v vseh razredih RO I – RO IV. Eva nas je seznanila z vsemi vajami RO in načini učenja vaj s poudarkom na tehnikah capturing, shaping, luring, targeting in modeling.

Po teoriji je sledila praksa, ki je potekala v dveh skupinah. Poudarek je bil na vajah, ki so opredeljene pri šolanju za RO I.  Udeleženci so z veseljem spoznavali način izvajanja posameznih vaj in z zanimanjem prisluhnili nasvetom, kako čimhitreje in čimbolj natančno naučiti svojega štirinožca posamezne vaje. Ob koncu pa je sledilo še tekmovanje z vajami po disciplini RO I, proge so se vsi udeleženci lotili zavzeto. Najboljša trojica je bila ob koncu tudi nagrajena. Prvo mesto sta zasedli: Irena Ažman in Fia, drugo mesto: Tadej Vidmar in Holly ter tretje mesto: Mirjam in Tar.

Tako smo po treh urah postali bogatejši za mnogo nasvetov, vtisov in sledila je kot vedno obširna debata z druženjem in željo, da smo kakšnega še posebej navdušili za RO. Naš cilj seveda je, da bomo v prihodnosti na RO-tekmah srečali tudi več predstavnikov pasme hovawart. Ob koncu še zahvala  Tini in Evi za prijetno in strokovno predstavitev. Vse člane pa vljudno naprošamo, da nam posredujejete vaše želje, sugestije in predloge,  da bi naša komisja za šolanje tudi v prihodnje lahko uresničila čim več želja na področju šolanja naših psov.

Tako smo po treh urah postali bogatejši za mnogo nasvetov, vtisov in sledila je kot vedno obširna debata z druženjem in željo, da smo kakšnega še posebej navdušili za RO. Naš cilj seveda je, da bomo v prihodnosti na RO-tekmah srečali tudi več predstavnikov pasme hovawart. Ob koncu še zahvala  Tini in Evi za prijetno in strokovno predstavitev. Vse člane pa vljudno naprošamo, da nam posredujejete vaše želje, sugestije in predloge,  da bi naša komisja za šolanje tudi v prihodnje lahko uresničila čim več želja na področju šolanja naših psov. Še več pa si o Rally Obediencu lahko preberete tukaj in tukaj

Komisija za šolanje

... še nekaj utrinkov:

bottom of page