top of page

Poročilo predstavitve discipline Mantrailing, Ljubljana - Golovec 20.10.2018

 

 

Mantrailing je kinološka disciplina, kjer pes sledi vonju točno določene osebe. Razlika med klasičnim sledenjem in mantrailingom je ta, da se pri mantrailingu pes ne osredotoča na poškodbo tal, temveč sledi vonju točno določene osebe, ki zaradi gibanja ostaja v okolju.

Mantrailing je zato tudi disciplina, ki psu omogoča potrebe po gibanju, hkrati pa zadovoljuje nagon po iskanju, lovu in plenu. Mantrailing se za iskanje pogrešanih oseb uporablja tako v urbanem okolju kot tudi v naravi, predvsem pa je njegova uporaba bistvena tedaj, ko iščemo izgubljeno osebo in imamo točno določeno izhodišče (parkirani avto - domača hiša – točka, kjer je bila oseba zadnjič videna. Pri Mantrailingu psu dovolimo, da si na svojevrsten način lahko izbere način, kako bo iskal. Zelo zanimivo je videt psa, ki gre po osmih urah v nakupovalno središče in išče točno določenega človeka. Vse ostale vonje zna izključiti; ne zanima ga vonj kruha, mesnice in drugih ljudi ali psov, saj ga zanima izključno točno ta vonj določene osebe. Prednosti: vsi psi imajo nos, to je prvenstveno za psa. Zakaj ga ne bi izkoristili? Hovawart je pes, ki ima zelo dobre naravne zasnove - tako za gibanje ali za delo z nosom in je zato zelo uspešen tudi v tej disciplini. Psi potrebujejo nenehen izziv in prav je, da jim to omogočimo.

 

Predstavitev discipline je vodil  Matjaž Zanut, FCI mantrailing sodnik in inštruktor. Matjaž se s psi ukvarja že več kot dvajset let, tako na področju reševanja, Dela z nosom K9 Detektor in šolanju psov pomočnikov.

IMG_4942.JPG

Glede na to, da je bilo maksimalno število udeležencev 8, smo zaradi velikega interesa omogočili dodatno predstavitev, ki je planirana 8.12.2018. Oktobrske predstavitve se je udeležilo 8 članov s svojimi hoviji: Andreja & Blu, Irena & Fianna, Mirjam & Tar, Mateja & Caddy, Eva & Elly, Slavica & Verona,  Ajda & Bow in Franci & Falk.

udeleženci_predstavitve.jpg

Izvedeli smo tudi nekaj podatkov o zgodovini te zanimive discipline, ki je v Sloveniji prisotna od leta 2016. Matjaž je predstavil opremo in pripomočke, ki jih potrebujemo za trening te discipline (slika oprema mantrailing).

oprema mantrailing.jpg
Matjaž_Zanut.jpg

Sledil je teoretični del, kjer smo izvedeli, kako psa pripraviti in opremiti na začetek iskanja, kakšni so idealni pogoji za iskanje, kako psa naučimo da vzame in si zapolni vonj določene osebe in kakšni so prvi koraki, ki jih psu predstavimo na samem začetku treninga. Sledil je praktičen del; udeleženci so se razdelili v pare in po navodilih sledili postopku učenja. Znova smo bili lahko presenečeni, kako hitro so naši hoviji razumeli in se naučili, kaj od njih želimo. Spoznali smo prve korake Mantrailinga, ki bodo morda za koga tudi osnova ali spodbuda za nadaljnje delo v tej zanimivi kinološki disciplini.

Za vse, ki bi si želeli kdaj ogledati trening te discipline lahko kontaktirate Matjaža Zanuta na gsm: 068 604 927

 

 

Komisija za šolanje HwKS

Vesna Zaplotnik

Foto: Tea Vardjan Rožič

GALERIJA

bottom of page