top of page

 

Nagradni polet čez Triglav

 

Besedilo in fotografije: Irena Ažman

 

 

Prva letošnja specialna razstava za hovawarte je potekala v okviru razstave CAC Barje 2016. V dobri družbi 23-ih hovawartov in hovawartk ter glasnem navijanju prijateljev sva si z mojo Fianno Hovi-raj prislužili številne nazive in številne nagrade (hvala HwKS). Za naziv najlepši hovawart slovenske vzreje je naš klub pripravil nagrado – polet z letalom čez Triglav. Nagrado je prispeval Alpski letalski center Lesce.

 

V letalo sem lahko vzela še dva sopotnika in usklajevanje o datumu koriščenja nagrade je bilo kar dolgotrajno. Končno smo se le dogovorili o datumu poleta – to je bil 27. avgust, ravno dan, ko je nedaleč od letališča Lesce potekala tudi agility tekma. Naključje. A lepotica, ki nam je prislužila to super nagrado, je morala žal ostati doma.

 

Bila je sobota in na letališču Lesce je bilo zelo živahno. Gasilci so tekmovali v obvladovanju svojih veščin in ko smo korakali proti letalu so (ne čisto za nas ☺ ) na ves glas odmevali zvoki godbe.

 

Pilot Matjaž je že čakal ob letalu, nas prijazno pozdravil in nam razkazal letalo. Bila je modra štirisedežna cessna, pripravljena, da nas ponese v višave.

 

Sobotno jutro je bilo jasno in mirno, turbulenc ni bilo. Mirno in sproščeno smo zaplavali nad Triglavskim narodnim parkom. Pilot Matjaž je z mirno in zanesljivo roko vodil letalo, tako da smo lahko resnično uživali v poletu. Sproti nam je razlagal in opisoval območje in znamenitosti, nad katerimi smo leteli: Lesce, igrišče za golf, Blejsko jezero s prelepim gradom, dolina Save Bohinjke, Bohinjsko jezero, Vogel, visoki in številni julijski vršaci, Triglav, Soča, dolina Trente, Vršič, nato Kranjska Gora in dolina reke Dolinke. Posebej pozorno smo si ogledali Kredarico in simbol slovenstva Triglav, ki smo ga v celoti obkrožili, opazovali smo lahko tudi številne planince.

Prehitro je bilo konec našega tiščanja nosov na okna letala in že je cessna mirno in vešče pristala na pristajalni stezi Alpskega letalskega centra. Zahvalili smo se pilotu za prijetno vožnjo in ob kavi izmenjevali vtise. Za zaključek dneva sem si še ogledala (čisto brez treme!) teke domžalskih agilitašev in se veselila njihovih dobrih uvrstitev. Tudi ena hovawartka je bila med njimi ☺

 

Preživeli smo čudovito sobotno dopoldne. Nagradni polet z letalom je bil res lepa in enkratna nagrada, ki nam bo ostala v trajnem spominu.

 

Irena Ažman

 

bottom of page