top of page

 

Vzrejni pregled za hovawarte

 

Domžale, 24.9.2017

 

Galerija

 

Zadnjo nedeljo v septembru se je na poligonu KD Domžale odvijal jesenski vzrejni pregled za hovawarte. Člani naše Vzrejne komisije za hovawarte (VKHw), v sestavi Štefan Šinko, Bojana Razpotnik in Miroslav Zidar, so pregledali 5 hovawartov, ki so želeli postati plemenjaki ali vzrejne samice. Iz razpisa za vzrejni pregled so vse pogoje izpolnili štirje hoviji in sicer 2 samca in 2 samice, petega hovija pa smo pregledali, a bomo počakali na vse zahtevane dokumente.

 

V veliko veselje nam je, da se naš klub z lastno vzrejno komisijo vztrajno približuje začrtani poti, ki smo si jo zastavili ob ustanovitvi kluba. Naš cilj je bil namreč lastni pasemski klub in pregled nad vzrejo pasme hovawart z lastno vzrejno komisijo, po vzgledu matične države in ostalih evropskih držav, kjer je to že dolgoletna tradicija.

 

Naš celoten Upravni odbor se je, kot je to že v navadi, zbral dobri dve uri pred pričetkom vzrejnega pregleda in pod vodstvom Suzane Puc, predsednice Komisije za šolanje, pregledal teren in optimalno pripravil vse točke preizkusa. Šele takrat se je vzrejni pregled lahko zares začel.

 

Poleg telesne ocene in običajnih meritev in pregledov, ki smo jih bili vajeni do sedaj, se je – tokrat še poskusno – priključil preizkus naravnih zasnov in značaja – PNZ. Preizkus je zasnovan na podlagi vzrejnega preizkusa (imenovanega ZTP) iz matične domovine Nemčije, le da je v zahtevanem prehodnem obdobju prilagojen in malce blažje oblike. Kljub temu je PNZ dovolj zahteven, da se lahko razberejo naravne zasnove, plenski nagon in značaj, kar so pomembni podatki pri vzrejnih kombinacijah.

  

Vsi kandidati so si parkur najprej ogledali in dobili natančna pojasnila pri vsaki točki preizkusa.

Naši vzrejni sodniki so bili s prikazanim zelo zadovoljni. Vsi 4 hovawarti so odlično opravili svojo nalogo in prestali vse teste brez težav. Potrebno je povedati, da so naši hoviji v veliki meri izpolnili karakterna pričakovanja, ki naj bi jih kot pasma imeli. Čestitamo vsem lastnikom za odlično prikazano delo in povezanost s svojimi štirinožci!

Naši novi vzrejni upi so postali:

  • HANNY HOVI-RAJ      

  • HELIOS-REN HOVI-RAJ          

  • ALBA IZ MESTA VRTNIC        

  • DON DIEGO GROFJE CELJSKI 

 

Iskrene čestitke vsem novim plemenjakom in plemenkam! Želimo vam še veliko veselja na nadaljnji poti!

 

V imenu Kluba in VKHw

Bojana Razpotnik, mednarodna sodnica

bottom of page