top of page

 

Izpiti višjih stopenj - Izpit C

 

 

IZPIT »C«

Izpit C je izpit za psa spremljevalca s preizkusom naravnih zasnov, poslušnosti in s preizkusom obnašanja v urbanem okolju. Gre torej za nadgradnjo izpita B-BH, ki poleg vaj poslušnosti, preizkusa obnašanja psa v urbanem okolju in strokovnega izpita za vodnika spremljevalca, zajema tudi preizkus naravnih zasnov sledenja in preizkus naravnih obrambnih zasnov psa.

Izpita se lahko udeležijo vsi psi, ne glede na velikost, pasmo in rodovnik, minimalna starost psa, kot pogoj za udeležbo, pa je 15 mesecev.

 

Izpit C je sestavljen iz treh delov, in sicer:

 

1. del izpita – PREIZKUS NARAVNIH ZASNOV SLEDENJA

Pes išče predmet na 200 korakov dolgi, najmanj 20 minut stari vodnikovi sledi. Na sled je položen vodnikov predmet maksimalne velikosti 10x10 cm in debeline 1 do 2 cm. Vodnikova sled ima eno pravokotno kljuko – spremembo smeri. Začetek sledi mora biti označen z tablico. Čas za izdelavo sledi, ki je psu in vodniku na voljo, je 10 minut po začetku sledenja.

 

2. del izpita – VAJE POSLUŠNOSTI S PREIZKUSOM OBNAŠANJA V URBANEM OKOLJU IN IZPITOM ZA VODNIKA

Drugi del preizkusa je v celoti identičen izpitu B-BH. Če imata s psom B-BH izpit že opravljen, na izpitu C opravljata le poslušnost. Preizkusa obnašanja psa v urbanem okolju in strokovnega izpita za vodnika vam torej NI treba ponovno opravljati.

Vaje poslušnosti, ki jih mora pes opraviti, so sledeče:

a) Vodljivost na povodcu – povelje poleg (+ skupina ljudi)

b) Prosta vodljivost – povelje poleg (+ skupina ljudi)

c) Sedenje z ustavljanjem

d) Prostor in odpoklic

e) Odlaganje z motenjem

 

3. del izpita – PREIZKUS NARAVNIH OBRAMBNIH ZASNOV PSA

a) Vodenje do zaklona

b) Napad na vodnika iz zaklona

c) Delo pod obremenitvijo

d) Pomiritev

 

 

 

 

 

 

.

bottom of page