top of page

Tradicionalni jesenski hovawart piknik

Lansko leto smo morali naš tradicionalni hovi piknik žal odpovedati, saj nam je bila organizacija zaradi omejitve združevanja zaradi korona ukrepov pod strogimi ukrepi onemogočena. Letos septembra pa smo uspeli najti primeren datum in z veseljem lahko povemo, da je piknik, kot vedno, odlično uspel.

Letošnjo organizacijo je prvič prevzela naša članica Jana Mršnik, dr.vet.med. Povabila nas je na Primorsko, v kraj blizu Ilirske Bistrice, kjer se nahaja čudovit Novakov mlin, kjer nas je pričakala s svojo prijazno razširjeno družino in slastnimi domačimi pecivi, značilnimi prav za te kraje.

 

Na idilični lokaciji se nas je zbralo kar lepo število hovijev, njihovih spremljevalcev in prijateljev, katere je pozdravilo tudi lepo, pravo primorsko vreme.

Po uvodnem pozdravu smo se, kot je to že ukoreninjena navada, razdelili v 2 skupini. Prvo skupino s starejšimi hoviji,  je gospod Lendero, ki je v teh krajih odraščal, odpeljal na sprehod po okolici. Še prej pa jim je povedal nekaj res zanimivih zgodovinskih dejstev o mlinu in kraju.

 

Medtem so mlajši hoviji, večinoma še mladički, imeli malo učno urico – s kom pa drugim, kot z našo vedno pripravljeno in prizadevno Suzano Puc, dolgoletno vzrediteljico v psarni Hovi-raj in inštruktorico šolanja psov. Vodnikom je pokazala nekaj osnov vodenja »poleg« in igranja. Malčki so se bili pripravljeni hitro učiti po znanem pravilu – vse za priboljšek J

 

Ko smo se spet vsi zbrali in postali lačni, nas je pričakala prava gostija. Cela gostiteljska družina nas je izjemno lepo pogostila, saj so nam krožnike nosili kar na mize. Posebej prizadevni sto bili otroci, saj so nas stregli, zraven pa še poskrbeli za prodajo srečk. Nagrade pri srečelovu so bile res številčne in bogate, za kar se zahvaljujemo vsem, ki ste jih podarili.

 

 

Med počitkom za kosilo sta Suzana in Andrej že pripravljala teren za igre. Kot vedno sta polna idej za šaljive igrice, ki so se jih udeležili prav vsi hoviji. Kako lepo je videti, kako kuža in njegov vodnik uživata v skupnih izzivih. Če so ti izzivi še smešni in sproščeni pa so naši hoviji neustavljiv vir dobre volje J  Vse to je prav dobro videti na fotografijah.

Najprej so bili na vrsti seveda najmlajši, potem pa je sledila prava serija igric. Najbolj živahna in smešna je bila tista, ko je lastnik, ki si je moral nadeti zimsko kapo, smučarska očala, šal in debele in prevelike rokavice in nato moral v slalomu prinesti do cilja poln kozarec vode na plastičnem krožniku. Koliko smeha in vzpodbujanja je bilo prav pri vsakem paru. Čeprav so vse igrice potekale v izjemno prijateljskem in veselem vzdušju, pa je bilo treba zmagovalca vseeno nekako določiti. Štela je hitrost, na vsak štart je hovija pospremila Bojana, Tomaž pa je čas vestno beležil s štoparico v roki. Pri finalni igri parov v spretnosti z jajcem smo se dodobra nasmejali, še posebej, ko so morali teči med ovirami vzvratno. Na koncu smo seveda dobili zmagovalca. Najbolj spreten par sta bila tokrat Asja in Ike. Iskrene čestitke! Na mladih, kot vedno, svet stoji!

 

Po končanih igrah smo, prijetno utrujeni, počasi začeli odhajati proti domu. Še prej pa smo se zahvalili za prijeten dan celotni družini Mršnik s sorodniki in Janinima sodelavkama, ki so skrbeli, da smo vsi preživeli nepozaben dan. Vse dogajanje pa je na fotografije skrbno beležila naša Asja, za kar se ji prav lepo zahvaljujemo. Veliko fotografij vzdušja na pikniku najdete tukaj. Vseh žal ne moremo objaviti, prepričana pa sem, da če za svoje poprosite Asjo, vam jih bo z veseljem poslala.

 

Še enkrat hvala družini Mršnik in hvala prav vsem, ki ste se našega piknika udeležili. Se vidimo spet prihodnje leto!

GALERIJA: https://www.zonerama.com/Hwks/Album/7777625

bottom of page