top of page

 

POROČILO: Seminar HOVIFRIZBI

Zavedamo se, kako pomembno je, da znamo naše hovije psihično in fizično dobro zaposliti, zato smo se tokrat odločili, da našim članom predstavimo disciplino Pasji frizbi - Hovifrizbi; Pasji frizbi je šport, ki vzdržuje psa v dobri fizični in psihični kondiciji, saj tek za frizbijem krepi njegovo telo, mišice in poveča telesno vzdržljivost; z lovljenjem frizbija pa pes sprošča svoje nagone, predvsem nagon po plenu, ki je eden pomembnejših nagonov pri psu in je dobro prisoten tudi pri večini naših hovijev. Pasji frizbi pa ni izziv samo za psa, ampak tudi za njegovega lastnika, saj se mora le ta naučiti različnih metov diska, da bo psu zanimivo in da ga bo lahko varno ulovil. Pri tem športu tako uživata oba, lastnik in pes. Ustvarja se navezava, ki krepi odnos in dobro povezuje lastnika in psa.

 

Seminar HOVIFRIZBI smo izpeljali 13.5.2017 na poligonu Smlednik. Vremenska napoved ni bila navdušujoča, a je vreme zdržalo brez padavin z občasnim soncem. Seminar je potekal ob prijetnih temperaturah v športno energijskem vzdušju. Udeležilo se ga je 11 hovijev s svojimi vodniki; seminar HOVIFRIZBI je vodila Tjaša Kompara, dr.vet.med in mednarodna sodnica za Dogfrisbee. Tjaša je s svojo psičko Inti od leta 2012 aktivna in uspešna tekmovalka v kinološki disciplini Dogfrisbee in Agility v Sloveniji in tujini.

Na začetku so se predstavili udeleženci seminarja: Irena Ažman in FIANA, Matjaž Koželj in REN, Tina Gabrijelčič in ASTRA, Tomaž Lendero in DORRO, Tadej Vidmar in HOLLY, Eva Oven in ELI, Mirjam Klančar in TAR, Suzana Puc in HANNY, Andrej Puc in ENGIE, Franci Kavčič in FALK in Luka Kobale z BIJOU. Po končani predstavitvi udeležencev, nam je Tjaša predstavila zgodovino tega športa, zametke v Sloveniji, tekmovalne discipline in kakšni so primerni rekviziti - diski. Obstaja več vrst trdote diskov, ki jo moramo prilagoditi glede na ugriz psa. Obstajajo tudi diski, ki so primerni za mete v vodo in se ne potopijo. Več vrst diskov lahko naročite na povezavi:  http://www.aro.si/trgovina/?s=frizbi

Spoznali smo, kako pomembno je, da znamo psa pred meti dobro pripraviti, motivirati in njegovo telo dobro ogreti. Meti diska ne smejo biti previsoki, saj na ta način preprečimo skoke, ki za večino naših psov niso preveč priporočljivi.

Sledil je praktičen prikaz - Tjaša je s svojo psičko Inti predstavila pripravo in ogrevanje pasjega telesa s pomočjo trikcev in uporabo stožcev, osnove dela, motivacijo, prinašanje, spuščanje, za zaključek je sledilo še nekaj  utrinkov iz freestyle discipline: skoki čez telo, prehodi ob telesu in med nogami...zelo smo uživali ob lepi, skladni in dodelani predstavi.

Po končani praktični predstavitvi, smo pričeli z učenjem različnih metov diska, za začetek le vodniki med seboj - brez psov. Spoznali smo BACKHAND, FOREHAND, THUMBER in ROLLER met. Na zabaven način smo si diske med seboj izmenjavali, se ogrevali in učili spretnosti.

Medtem so naši hoviji mirno čakali na pričetek dela z njimi.

Po končanem urjenju metov so prišli na vrsto še naši hoviji. Tjaša se je posvetila vsakemu vodniku in njegovemu hoviju individualno, jim dala nasvete glede na predznanje, karakter, starost psa in obenem poskušala izboljšati motivacijo. Naši hoviji so se izkazali, prav vsi. Uživali so ob novem prikazu, spoznavanju drugačnih metov, dobre energije in čudovitem okolju poligona Smledenik. Naši hoviji so navdušili tudi predavateljico, ki je bila pozitivno presenečana nad karakterjem, spretnostjo in hitrostjo naših psov. Predvsem pa je pohvalila dobro navezavo psov na lastnike in ubogljivost. 

Za zaključek je sledila še nagradna igra: udeleženci so se pomerili v spretnostnih metih frizbija skozi odprtino obroča. Zmagal je tisti, ki je vrgel frizbi najdlje. Bilo je napeto, vendar se je na koncu  najbolj izkazal najmlajši udeleženec seminarja - Gal Klančar, ki ga je Tjaša nagradila z novim frizbijem.

Druženje se je zavleklo do večernih ur, kar nam je ponovno potrdilo, kako lepo je biti v družbi naših hovijev in njihovih lastnikov. Hvala Tei Vardjan Rožič za čudovite posnetke, Alenki in Igorju Novaku za uporabo njunega poligona, Tjaši Kompara za zanimivo predstavitev te zabavne discipline in vsem tistim pridnim rokam, ki so ustvarile in s seboj pripeljale prigrizke in posladke!

Več posnetkov si ogledate v galeriji TUKAJ

 

Komisija za šolanje Hwks

bottom of page