top of page

 

 

Delovni kamp IGP in RO na Češkem (Výcvikový kemp Podhradí) za hovawarte

(1. – 8. avgust 2020)

 

 

Veselje in vztrajnost pri delu s psi povezuje 6 lastnikov hovawartov, ki že nekaj časa skupaj pridno trenirajo za izpite višje stopnje. Pri tem jih vodi inštruktorica Barbara Flisar, ki pozna in upošteva naravo hovawarta ter iz njega prikliče, kar je v danem trenutku potrebno.

 

 

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_52fd.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_52a0.jpg

V prvem tednu avgusta smo se tako na pobudo Slavice, ki je bila na tem seminarju že lani, odpravili na Češko v kraj Podhradí nad Dyji (http://www.rsluka.cz) tudi Rajko, Tadej, Barbara in Tanja. Čeprav ta čas zaradi spremenljivih razmer zaradi COVID-19 ni bil najbolj ugoden, smo vendarle lahko odšli na pot. Tam smo se v Rekreacijskem središču Luka udeležili sedem dnevnega delovnega kampa (Výcvikový kemp Podhradí) za hovawarte, ki ga večkrat letno organizira Vlad'ka Králová, priznana inštruktorica in ljubiteljica hovawartov, ki v češkem klubu za hovawarte organizira in vodi delavnice poslušnosti in s svojim samcem tekmuje na IGP tekmovanjih.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5306.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_523b.jpg

Prebivali smo v lesenih hiškah tik ob poligonu, kar pomeni, da smo lahko cel dan spremljali dogajanje na poligonu, opazovali, kaj svetuje inštruktor in kako se psi in njihovi vodniki odzivajo. Na kampu je sodelovalo 29 psov, od tega je bilo kar 25 hovawartov. Slovenijo sta zastopali dve slovenski hovawartki (Holly Hovi-raj in Verona Královská stráž) ter nizozemska ovčarka Zoja.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5304.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5307.jpg

Teh sedem dni je bilo zelo delavnih, saj je vsak udeleženec izbral po dva treninga iz disciplin IGP dnevno. Izbirali smo med poslušnostjo, obrambo in sledenjem. Prvi dan so nas inštruktorji izzvali, da smo pokazali kaj znamo, nato pa je sledilo individualno učenje in prikaz metod za odpravo napak. Trenirali smo z uveljavljenimi češkimi inštruktorji (za poslušnost: Mirka Marcišinová, za obrambo: David Hanel, za sled: Robert Fagoš).

 

Zelo poučno je bilo opazovati delo inštruktorjev z ostalimi hovawarti in vodniki. Videli smo treninge z nekaj mesečnimi mladiči, pubertetniki in tudi veterani, ki imajo za seboj opravljene izpite vse do IGP3.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5301.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5302.jpg

Verona in Holly sta se predstavili z zelo visokim nivojem znanja pri vseh treh disciplinah, za kar gre zahvala rednemu delu vodnikov ter znanju in potrpljenju naše inštruktorice Barbare Flisar.

 

Sledenje je bila disciplina kjer sta naši psici daleč presegli znanje ostalih hovawartov na seminarju. Tadeja in Holly ni presenetilo niti njuno prvo sledenje na zoranih njivah, Slavica in Verona pa sta na seminarju opravili tudi sledarski izpit FPr. 3

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_52a4.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_52a5.jpg

Teden je minil neverjetno hitro. Ni nas motila niti vročina, ki do nas skoraj ni mogla priti zaradi lege kampa, ki leži v soteski, niti tri dni trajajoči dež, ki ni mogel pregnati dobre volje in motivacije naše družbe. Ogledali smo si tudi enega od številnih gradov v bližini – grad Vranov in akumulacijsko jezero, ki je poletna atrakcija za veliko Čehov.

 

Hovawart je čudovita delovna pasma, saj se z njim lahko ponosno predstaviš v športnih disiplinah, je odličen sledar ter razmišljujoč v poslušnosti in obrambi, hkrati pa je odličen čuvaj (v kampu ni bilo potrebno zaklepati vrat).

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5273.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5308.jpg

Vsi udeleženci smo bili navdušeni nad delovnim kampom na Češkem. Zabavali smo se v družbi ljudi, ki imajo radi svoje pse, se z njimi družijo in delajo. Ne nazadnje smo šli tudi pogledat čez mejo Slovenije in doživeli nove kraje, spoznali nove ljudi, delali z izkušenimi in uveljavljenimi tujimi inštruktorji in se česa novega naučili, se razvajali z okusno hrano s češkega jedilnika in še bi lahko naštevala.

 

Drugo leto bomo ponovili.

(»Tábor byl parada«)

Tanja Vidmar

bottom of page