top of page

 

Jesenski vzrejni pregled in ocena zunanjosti

5.9.2010

 

 

soboto, 5. septembra 2009, se je v Domžalah odvijal jesenski vzrejni pregled. Tokrat se ga je udeležilo kar 5 hovawartov, 2 pa sta prišla na oceno zunanjosti.

 

Petkovo nočno deževje, ki se je potegnilo tudi v jutranje ure, ni obetalo najboljših pogojev za preglede naših »hovijev« na poligonu KD Domžale. Ko pa smo se odpravili na pot, je tudi deževje ponehalo in ob prihodu na vežbališče smo že pozabili na slabo vreme, ki se je z oblačnostjo spremenilo v skoraj idealne razmere za predstavljanje naših psov vzrejnemu sodniku Janezu Plestenjaku in sodnici za oceno zunanjosti Dušici Bučer. Lahko smo ponosni, da imamo v svojih sekcijskih vrstah prvo kinološko sodnico, ki je sama odlična poznavalka in lastnica kar treh hovijev. To je seveda naša Dušica, ki je letošnje poletje že sodila na veliki klubski razstavi hovawartov na Madžarskem. Verjetno naši novopečeni sodnici ni bilo lahko, ko je ocenjevala naše hovawarte, a je po mnenju prisotnih delo opravila korektno, ocenjevala pa v posameznih momentih še bolj strogo kot vzrejni sodnik.

 

Oba sodnika sta z veliko mero pozornosti in potrpljenja natanko pregledala vse naše pse. Po opravljenih merjenjih in pregledih smo morali, tako kot na razstavah, z njimi teči v krogu in po diagonali. Ob resnem pristopu in natančnem ocenjevanju obeh sodnikov smo nekateri začutili kar malce nervoze, ki pa je začela popuščati, ko smo ugotovili, da sta oba sodnika prijazna in pripravljena deliti tudi uporabne nasvete za delo z našimi hoviji.

 

Slovenija je s tem pridobila tri vzrejne samce in dve vzrejni samici. Ob robu dogajanja je ob dokaj uspešnem vzrejnem pregledu nekdo dejal: »Danes bi bil tudi jaz Hovawart!« Verjetno je s tem mislil, da bi tudi on dobil odlično oceno, če bi sodeloval na pregledu. Morda bi mu bila sreča naklonjena, vendar ob tem ni vedel, da se odlične ocene ne poklanjajo ampak pridobijo z vzrejo, z delom, z vztrajnostjo, z odrekanjem in še s čim. Zato čestitke vsem, ki so uspešno opravili vzrejni pregled. Udeleženci pregleda za vzrejno dovoljenje (po abecednem vrstnem redu):

  • Blondy-Kimi Hovi-raj

  • Dante Časova

  • Nash

  • Nello

  • Nessa

 

Udeleženca ocene zunanjosti (po abecednem vrstnem redu):

  • Baron Pod Poncami

  • Lar Časova

 

Zaključek: Vzrejni uspehi so pripomogli k veselemu vzdušju ob zaključku pregleda. Skoraj vsa hovawart druščina, razen tistih, ki so imeli obveznosti, se je zbrala v bližnjem gostišču in nadaljevala z »ocenjevanjem«. Ob tem se je razvila široka debata o našem delu in splošen vtis je, da s številom hovawartov raste tudi zanimanje zanje, s tem pa tudi naša obveza, da jih dostojno predstavljamo in promoviramo. Tako so nekateri že kmalu začeli misliti na učno urico za mlade hovawarte, ki jo je naslednji dan organizirala Sekcija, drugi so kovali načrte za veliki shod hovawartov v Amstettnu, vsi pa smo bili enotni, da se je za naše hovije vredno truditi, ker so naj...naj...

 

Poročilo pripravila:

Bojana Razpotnik

Jože Goršek

 

bottom of page