top of page

 

Spomladanski vzrejni pregled in ocena zunanjosti

4.4.2009

 

 

V soboto, 4. aprila 2009, je od 10. ure dalje na vežbališču Kinološkega društva Domžale potekal spomladanski vzrejni pregled (VP). Organizacija VP je kot vedno potekala v okviru našega matičnega kluba SKVPM za vse pasme, ki delujejo v okviru delokroga vzrejne komisije našega kluba. Zares je bil spomladanski, saj smo po nekaj dnevih dežja končno pričakali lep sončen dan. Temu primeren je bil tudi teren na vežbališču - blaten in moker. Pa kaj potem - samo da je bilo sončno in toplo.

 

Pri blagajničarki Jelki Simčič se je bilo potrebno najprej prijaviti in dvigniti dokumentacijo za VP. Nato so se vodniki s psi odpravili k ocenjevanju. Organizatorji so kot vedno pripravili dva velika ringa v katerih so sodniki opravljali svoje delo. Letos so bili za to nalogo zadolženi naši mednarodni sodniki Janez Plestenjak, Alenka Černe in Andreja Čučnik. Tako so imeli vodniki psov možnost izbirati med tremi sodniki. Mi pa smo lahko opazovali mnoge pasme, kako so se predstavile budnim očem sodnikov (v delokrog vzrejne komisije kluba jih sodi kar 31). Zato so se v večini lastniki s svojimi psi tudi lepo pripravili. Pregled je za psa precej zahteven, saj mora sodniku dovoliti, da mu izmeri višino, dolžino, pregleda zobovje, trup, rep, nastavitev uhljev, barvo oči, okotenost, gibanje…. Ves ta podroben pregled zahteva seveda tudi, da je vodnik svojega psa na tovrstni pregled pripravil, lahko pa se le-ta časovno tudi precej zavleče, še posebej takrat, ko se vodnik in pes nista najbolje pripravila. Številčno je bil tudi tokratni VP lepo obiskan in temu primerna je bila tudi gneča pred ringi, saj so vsi želeli priti čimprej na vrsto. Da bi pospešili ocenjevanje (večina izmed prijavljenih ni imela opravljene ocene zunanjosti pri slovenskem sodniku) sta v ringu številka 2 kar dva sodnika vzporedno ocenjevala in pregledovala pse. Organizatorji so se torej vsekakor potrudili, da bi ocenjevanje steklo čimbolj tekoče. Sicer pa bi se moral vsak lastnik zavedati, da si je treba za VP rezervirati dovolj časa, saj želijo sodniki svoje delo opraviti čim bolje in temeljito. Od naših hovijev sta se VP tokrat udeležila samo dva predstavnika (samec in samica), ki sta prišla lepo pripravljena.

 

Sodnik Janez Plestenjak je vsakemu izmed njiju namenil obilo časa in svoje delo zelo natančno opravil.

 

Vzrejni pregled sta uspešno opravila:

 

Samec Boy Hovi-raj, poležen: 30.10.2006, številka rodovnika: SLRHw000126 (mati Ajka Hovi-raj, oče Anouk vom Wildblumenland) in njegov lastnik Danilo Šauperl

 

Samica Beauty-Baja Hovi-raj, poležena: 30.10.2006, številka rodovnika: SLRHw000130 (mati Ajka Hovi-raj, oče Anouk vom Wildblumenland) in njen lastnik Marko Izlakar

 

Čeprav sta bila izmed naših hovijev prisotna samo dva predstavnika, smo kljub temu preživeli lepo dopoldne v družbi članov kluba. Kot vedno, so nas prišli pozdravit in spodbujat tudi nekateri lastniki hovijev. Še bolj razveseljivo pa je bilo, da so objave o predvidenih leglih vzbudile tudi kakšnega kupca, da si je v živo prišel ogledat naše hovije. Vsem tistim, ki pa ste tokrat bili zadržani ali zamudili VP pa sporočamo, da bo jesenski VP potekal predvidoma v mesecu oktobru, po vsej verjetnosti 10.10. 2009. Natančen datum in kraj bomo objavili pod rubriko "aktualno".

 

Poročilo pripravila: Suzana Puc

 

bottom of page