top of page

 

Spomladanski vzrejni pregled in ocena zunanjosti

25.3.2012

 

 

V nedeljo, 25.3.2012, je v organizaciji našega matičnega kluba SKVPM potekal skupni spomladanski vzrejni pregled (VP) in ocena zunanjosti za vse pasme, ki sodijo v delokrog našega kluba.

 

Tako smo vsi, ki smo prišli na vadišče Kinološkega društva Domžale, lahko uživali v pisani druščini molosov in njihovih vodnikov, ki so sodelovali, da bi opravili VP in oceno zunanjosti. V dveh velikih krogih so imeli štirje sodniki in njihovi pomočniki polne roke dela, da so vse predstavnike pregledali, izmerili po višini in dolžini, njihov prsni obseg….. saj pri vseh predstavnikih to ni bilo tako samoumevno. Porabili so kar nekaj časa, saj si vsak vodnik želi, da bi se sodnik njegovemu psu posvetil temeljito in mu namenil dovolj časa. Žal pa vsi vodniki svojih psov za vzrejni pregled nimajo dovolj primerno pripravljenih. Zato se tudi trajanja takšnih pregledov nikoli ne da predvideti naprej. Preprosto si je treba za VP nameniti dovolj časa, da ni potem nepotrebne živčnosti, če je čakalna vrsta malo daljša.

 

Za vsakega lastnika je njegov štirinožec najlepši in zato si vsak lastnik želi, da bi dobil njegov predstavnik pasme čim boljšo oceno zunanjosti in seveda opravil vzrejni pregled. Sodnik potrebuje zato svoj čas, da lahko strokovno opravi svoje delo. Tako smo tudi tisti, ki smo prišli in bili samo gledalci in občudovalci, nekaj ur preživeli na poligonu. Vendar nam ni bilo hudo, saj smo v prijetni družbi ob obilnem klepetu, fotografiranju in spremljanju dogajanja kar prehitro dočakali, da sta tudi naša dva predstavnika opravila svoj vzrejni pregled. Slovenije ja tako bogatejša za enega vzrejnega samca in eno vzrejno samico, saj sta vzrejni pregled pri mednarodnem sodniku g. Štefanu Šinku uspešno opravila:

 

Eddi-Thor Hovi-raj, SLRHw000205, skoten: 8.5.2010, izvid kolkov: A/A (mati: Ajka Hovi-raj & oče: Bolek vom Kahltal) in njegov lastnik: Matjaž Koželj Thor in Matjaž

 

Engie Hovi-raj, SLRHw000210, skotena: 08.05.2010, izvid kolkov: A/A (mati: Ajka Hovi-raj & oče: Bolek vom Kahltal) in njen lastnik: Andrej Puc

 

 

Pripravila: Suzana Puc

 

 

bottom of page